”Hökarängen är en kulturpärla som fler borde upptäcka”

öppen drogförsäljning stör folk i Hökarängens centrum. Hökarängen
Gågatan i Hökarängens centrum var nydanande vid 1950-talets början.
Hökarängen är en kulturpärla som fler borde upptäcka. Välkomna hit, tycker insändarskribenten Alba Åhlander som vill locka hit både stockholmare och andra.

Välkommen till stadsdelen med mycket kultur, en imponerande arkitektur, intressant historia och en livsstil nära naturen. Hökarängen är för många ännu en tunnelbanestation på södra delen av gröna linjen mot Farsta Strand.

Det är dags för stockholmarna och kanske till och med världen att öppna upp nya ögon för Hökarängen, en bortglömd pärla i Stockholms söderort. Det är dags att sätta Hökarängen på kartan!

Det många inte vet är att stadsdelen är fylld av intressant historia som bidragit mycket till både Stockholms och världens utveckling av arkitekturen. Hökarängen utvecklades som stadsdel före miljonprogrammet, vilket också innebär att stadsdelen var planerad med lite mer kärlek än massproduktionen som kom 20 år senare.

År 1946 bodde endast 45 personer med olika missbruk i Hökarängen, stadsdelen brukades nämligen som utslussningsplats för innerstadens ”problemmänniskor”. Detta bidrog till smeknamnet ”Krökarängen”. Stadsdelen har i dag utvecklats och är inte densamma som den var år 1940.

Stockholms första t-banelinje invigdes 1950 som gick mellan Hökarängen och Slussen. Linjen förde resenärerna ut från mörka bakgårdar till grönska och ljus.

Inte långt från t-banestationen hittar du en kulturmärkt gågata omringad av kulturmärkta 40-tals-neonskyltar till butiker som lyser upp. Gågatan är även världens första och äldsta gågata. Det hela började som ett experiment, idén föll så väl ut att fler och fler gågator började byggas runt omkring i världen. Det var en stor utveckling med det industrisamhälle och den urbanisering som då tagit fart.

Gågatan blev en tillflykt från de större bökiga gatorna med bilar och folk, på gågatan fanns alla butiker tillgängliga med det som behövdes i ett hem. I änden på centrum står ett högt bostadshus, detta var väldigt modernt på 50-talet, att ha ett ensamt höghus i centrum, så kallat punkthus.

Vi hittar liknande koncept i Gubbängen, Bandhagen, Kärrtorp, Bagarmossen och Västertorp.

Alba Åhlander