Min lokala hjälte

”Hur kan du kasta mat?”

Ett alternativ är att sortera ut matavfallet och låta det bli biogas.
Ett alternativ är att sortera ut matavfallet och låta det bli biogas.
Insändarskribenten skulle aldrig slänga mat.

Ständigt kan man läsa om hur mycket mat som slängs. Nyligen hade SvD rubriken ”En tredjedel av all mat slängs.”

Varje år slänger konsumenter i rika länder nästan lika mycket mat (222 miljoner ton) som hela nettoproduktionen söder om Sahara (230 miljoner ton). Och varje svensk slänger i snitt hela 45 kilo ätbar mat per år.

Tvärtemot vad många tror är hushållen är de största syndarna när det gäller onödigt matsvinn. Hur kan det vara möjligt?!

Aldrig någonsin har jag kastat mat, och jag begriper inte hur man kan göra det. Jag skulle inte klara av att lägga mat bland sopor, det är trots allt livsmedel – inte sopor.

Livsmedel är givetvis oftast fullt ätbar långt efter utgångsdatum, i en del fall flera år efteråt.

Jag äter alltid upp den mat jag lagar eller tar på restaurang, och om jag någon gång inte orkar äta upp allt sparar jag den självfallet till senare.

Varför kasta mat som man kan äta? Det är helt obegripligt, och oacceptabelt.

Henrik Scheutz