Välj ditt område
"Låt oss bygga där det redan har asfalterats, skövlats, kultiverats. Leta ordentligt."
"Låt oss bygga där det redan har asfalterats, skövlats, kultiverats. Leta ordentligt."

”Bygg bostäder – men värna träden”

Insändare Bygg gärna i Årsta - men går det inte att hitta platser som redan är exploaterade istället för att skövla skog? Det undrar insändarskribenten "Mosaiken".

Jag inser att det skövlades träd i Årsta förr för att ge plats åt det hus jag bor i. Samtidigt känner jag mig sorgsen med tanke på flera fällda fler träd i utbyte mot flera bostäder. Jag inser att resonemanget är inkonsekvent.

Jag borde ju välkomna byggandet av flera bostäder på bekostnad av skog just av den anledning att samma gällde när huset jag nu bor i byggdes.Det är inte mer än rättvist att skövla och bygga, eller hur?

Ja kanske.

Ändå föredrar jag att leva i en värld som skyddar det som ger oss liv. Som träd, växter, vatten och djur men även mänskliga värden som gemenskap och ömsesidig tillit. Jag ser naturen som förutsättning för vår existens. Utan träd finns inte vi. Utan gröna blad, inga människor. Sådana är sambanden. Kan vi enas om det?Jag inser att en växande stad behöver flera bostäder. Jag tror på mångfald och solidaritet. Det finns plats för alla. Alltså låt oss bygga, bygga, bygga samtidigt som vi värnar om alla de träd och plättar av vildmark som fortfarande finns kvar utspridda mellan Årstas hus. Låt oss bygga där det redan har asfalterats, skövlats, kultiverats. Leta ordentligt.

Och till sist, låt oss förbli påminda om vad som är grunden till livet.

Jag väljer 
trädet bakom mitt hus.

Mosaiken

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Reportage

Vargen tog hennes bästa vän

Trafik

Efter fyra dödsolyckor – nu breddas sträckan

Tjejer på spinning, träningscykling på gym
Insändare

”Sluta kommentera min kropp”

Sport

Sportsvepet: Bullerbråk, rally och glädjerus

Nyheter

35 000 löpare intar Södermalm i helgen

Stockholm fotomaraton, Tove Voss och Emil Gyllenberg
Nöje

24 bilder på 24 timmar – dags för fotomaraton