Välj ditt område
Vi måste inse allvaret med att cykla utan hjälm, tycker skribenten.
Vi måste inse allvaret med att cykla utan hjälm, tycker skribenten.

Insändare: Farlig attityd till hjälm hos barn

Insändare Ungdomar i Danderyd cyklar utan hjälm av rädsla för att framstå som "töntiga". Vi måste inse allvaret i det, tycker signaturen Orolig förälder.

Det är alldeles för många yngre tonåringar här i Danderyd som cyklar utan hjälm, vilket kan leda till allvarligare skador om de kör omkull eller bli påkörda av en bil eller annan cyklister.

Allvaret med att cykla utan hjälm idag måste ha ändrats helt från när jag växte upp. Det är som att inga bryr sig längre. Inte ens föräldrarna till barnen. Det skrämmer mig.

”Inte tillräckligt tuff”

Mitt barn går på Vasaskolan i Djursholm och beskriver det som att man är en tönt bland kompisarna om de ser en cykla med hjälm, att man inte är tillräckligt tuff.

Skulle det inte vara skönt att inte behöva vara rädd eller orolig för att sitt eget barn, som man älskar mest av allt inte ska fara illa i trafiken?

Åldersgränsen borde höjas

Jag skulle hoppas att åldersgränsen för att ha hjälm skulle höjas rejält. En åldersgräns på 18 år i stället 15 borde införas. Jag tror att äldre ungdomar och vuxna människor kan ta större ansvar och handskas med saken bättre.

Men det kanske är för mycket att begära? Då hoppas jag i stället att föräldrar och närstående till de här barnen och ungdomarna tar större ansvar över sina barns säkerhet och trygghet.

Jag hoppas innerligt att politikerna tar tag i detta allvarliga problem och går ut med en ny åldersgräns för att cykla utan hjälm lagligt och att föräldrar och barn tillsammans tar ett större ansvar för kommande generation som vi är rädda om och som är vår framtid.

Under tiden vill jag uppmana alla barn och ungdomar: Man har trots allt bara ett 
huvud. Var rädd om det.

Orolig förälder


Vad tycker du? Tyck till i ämnet – eller i ett helt annat ämne! Skriv din debattartikel eller insändare här!

Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.
Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Just nu: Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan

Sport

Dags för ett av världens tuffaste lopp

Brott

Jakt på kepsprydd apoteksrånare