”Förstör inte skejtkulturen!”

Skejtarna får stå åt sidan när sparkcyklisterna tar över, tycker insändarskribenten.
Skejtarna får stå åt sidan när sparkcyklisterna tar över, tycker insändarskribenten.
Insändarskribenten är tacksam för den nya skejtparken i Gubbängen - men tycker att sparkcyklarna tar för mycket plats. "Lär era barn vad som gäller i ­parken" skriver hen.

Tack stadsdelen för den nya skejt­parken i Gubbängen. Jag har följt skateboard­kulturen länge och kan inte önska mitt barn ett bättre sätt att hålla igång. Man lär sig mycket fysiskt, men också saker som ­oskrivna regler byggda på ­respekt. Alla respekterar varandra och väntar på sin tur att få åka.

Något hände när sparkcyklar kom in i skatevärlden. Föräldrar som inte var skolade i kulturen tog med sina barn och hävdade barnens rätt att leka ­omkring på sina sparkcyklar. ­Enligt ­respektprincipen om allas rätt till sitt åk så ska de få åka och ha kul ­precis som skejtarna, men alltför ofta hör jag ­oroliga föräldrar som aggresivt ­påpekar att deras barn har rätt att leka i bowlen så att skatearna blir ­sittande på kanten.

Lär era barn vad som gäller i ­parken, att alla har sin tur och åker ­tillsammans. Nu när vi har fått vår ­första skatepark kanske det är dags för en enkel inskolning för de som inte ­känner till de oskrivna skatereglerna.

Vi föräldrar kanske borde lära oss att uppskatta det enorma värde våra barn får med sig istället för att stöpa om den till ännu en curlingbana.

Tack för parken!