”Gärdets gräs dödar”

Aluminiumburkar på Gärdet upprör insändarskribenten.
Aluminiumburkar på Gärdet upprör insändarskribenten.
Hundägaren Staffan A. Persson ser trasiga burkar och glasflaskor på Gärdet och oroas.

En bonde berättade nyligen i teve att några av hans kor dött på grund av att de ätit plåtbitar från aluminiumburkar. De hade legat i gräset, splittrats av klipparen och packats med gräset. De bitarna kan ha kommit från Gärdet här i Stockholm. Förra veckan klipptes stora delar av fältet och paketerades i ”sockerbitar” cirka en kubikmeter stora för vidare transport till lagårdar eller stallar. Samma sak har skett tidigare år.

Som hundägare går jag varje dag på fältet och efteråt såg jag åtskilliga sönderhackade burkrester. Resten av dessa och andra burkar riskerar alltså att hamna i en komage. Samtidigt låg glasflaskor som krossats när klipp- eller grässamlingsmaskinen kört över dem. På dem riskera hundar skära sig när de springer över fältet. Således. Sluta klippa Gärdet och bränn det gräs som skördats där.

Aluminiumburkarna och glasflaskorna kommer i huvudsak från festivalen Summerburst som hålls på Gärdet i juni. Även om det görs aktningsvärda insatser att samla in skräpet blir åtskilligt kvar i det höga gräset.

Staffan A. Persson