Insändare: Hyresrätten behövs

De som inte har råd med att köpa sin bostad borde få hyra istället tycker insändaren.
De som inte har råd med att köpa sin bostad borde få hyra istället tycker insändaren.
Idag byggs det fler bostadsrätter än hyresrätter och i de hyresrätter som finns kvar, lyxrenoveras så ingen har råd att bo kvar. Är vi på väg tillbaka till 1800-talet? Då folk bodde på gatan och i skjul undrar insändaren.

I dag och sedan många år tillbaka produceras betydligt fler bostadsrätter än hyresrätter. Problemet är att det byggs får få hyresrätter, inte för många.
Tanken med hyresrätten är att erbjuda en boendeform för de med sämre ekonomi och som inte kan låna miljonbelopp i en bank.

Var ska alla dessa hundratusentals människor bo om det bara fanns bostäder som du på ett eller annat sätt måste köpa?
Problemet i dag är att nyproducerade hyresrätters hyror är så höga att de med lägre inkomst inte har råd.

Hyresrätter är bra för unga

Möjligheten till ett billigare boende som en ”fattigare person/familj” klarar av minskar nu när alla äldre fastigheter måste genomgå omfattande renoveringar och där fastighetsägaren alltid försöker renovera upp till ”nyproducerad” standard för att kunna höja hyrorna med 60 procent eller mer.

Hyresrätten är kanske inte en perfekt boendeform men för unga som vill flytta hemifrån och starta sina liv och som inte kan få lån är det enda alternativet (om man inte har rika föräldrar förstås som kan köpa en bostadsrätt).

Även för arbetsmarknaden i Storstockholm, dit många söker sig för att jobba i butiker eller som hantverkare etc. Då behövs ett boende som är flexibelt där människor snabbt kan flytta ut och in. Den smidigheten finns inte med bostadsrätter.

Är vi på väg mot 1800-talet igen?

Vi måste alltså finna sätt att producera nya hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd med, fler inte färre för annars är alternativet att staten köper bostadsrätter till alla.
Alla vuxna har rätt till en bostad i ett land som Sverige.

Allt annat vore en skam och leder till en utslagning vi inte sett sen 1800-talet, när människor levde på gatan och i skjul.
Vill vi ha det så?

Oscar R

Vad tycker du? Tyck till i ämnet – eller i ett helt annat ämne! Skriv din debattartikel eller insändare här!