Insändare: ”Hela karaktären står nu på spel”

Cirka 230 bostadsrätter i hus med tre till fyra våningar planeras.
Cirka 230 bostadsrätter i hus med tre till fyra våningar planeras.
– Hela hanteringen av Södergården har präglats av brådska och komplett ovilja­ att lyssna på grannarnas synpunkter, skriver Per-Ove Lindström.

Alliansen presenterade den 10 januari sin syn på hur de vill utveckla Trollbäcken. Området ska ”i stort bevaras som den gröna och lummiga villastad det är i dag”.

Hur rimmar det med de byggnader som planeras vid Södergården, där man river ett flertal villatomter med uppvuxen trädgård för att i stället bygga fyra fyra­våningshus med sadeltak samt tre trevåningshus tätt intill omgivande villor?

Hela hanteringen av Södergården har präglats av brådska och komplett ovilja­ att lyssna på grannarnas synpunkter. ”Det förslag som är utsänt baseras i princip rakt av på det som fastighetsägaren ritat­ fram”, har Saweståhl (M) erkänt. Och fastighets­ägaren vill maximera sin profit, därav detta arkitektoniska missfoster.

Om man vill utveckla Trollbäcken och främst Vendelsövägen har man börjat i fel ände genom att rasera­ villor och smälla upp ett byggkomplex som tar död på omkringliggande bebyggelse.

Är alliansen medveten om att man med sina långsiktiga planer för Trollbäcken ändrar karaktär på området för alltid? Och alliansen skriver inte hur stor befolkning man vill se i Trollbäcken. I den gällande översiktsplanen från 2008 konstateras att Trollbäcken endast får en marginell förtätning och att 100 bostäder byggs under de närmsta 15 åren.

Nu blåser uppenbarligen andra vindar och för trendkänsliga politiker gäller det att hänga med i utvecklingen­ och förtäta till varje pris och hoppas på att eventuella problem löser sig.

Trafiksituationen i Trollbäcken är ansträngd. Det vill alliansen lösa med  rondeller. Blir trafiksituationen bättre med 220 nya bostadsrätter vid Södergården? Och när får vi bullerplank längs Gudöbroleden som jag väntat på i 25 år? Med tanke på hanteringen av Södergården finns det all anledning att vara på sin vakt mot alliansens planer.

Vad gäller Södergården knakar det i alliansen och man får hoppas att de krafter som vill bromsa byggraseriet övertala de andra­ att tänka nytt om Söder­gården.

Per-Ove Lindström


Håller du inte med? Skriv en replik här!