Insändare: ”Privata förskolor väljer bort Täby”

Privata förskolor vill inte starta i Täby, enligt skribenterna.
Privata förskolor vill inte starta i Täby, enligt skribenterna.

Sverige är världsledande gällande förskola. Vi har sedan länge insett att förskolan är en viktig grundläggande pedagogisk start för att göra våra barn redo för skolan.

Via högkvalitativ förskola ökar bland annat barnets hörförståelse med mer än 150 procent. Vilken fantastisk möjlighet för ett barn att börja skolan med just denna förbättrade förmåga.

En satsning på en högkvalitativ förskola är något som betalar sig med råge över tid. Via Mitt i har vi fått följa Nader Golkars kamp för att få vetskap om hur förskolepengen är framräknad av den moderatledda Alliansen i Täby.

Inget underlag har kunnat överlämnas som har bringat klarhet i detta. När privata utförare frågar efter underlag så får de heller ingen hjälp med att förstå logiken bakom nivån på förskolepeng.

Frågan är rimlig inte minst utifrån att Täby kommun har en av landets lägsta ersättningar. Det är också en uttalad anledning varför privata utförare väljer bort Täby som etableringskommun. Vill inte den Moderatledda Alliansen ha in fler privata alternativ i Täby? Något verkar ju vara fel i Moderaternas skyltfönster Täby. Förskolepersonal väljer bort att jobba i Täby för att de inser att det är ett arbete som är allt för stressigt och hårt på grund av lägre personaltätheten. Det är lättare att leverera kvalitet till barnen på annat håll där fler pedagoger hjälps åt, och stora barngrupper inte behövs för att ersättningen ska räcka till.

Vi vill fokusera på att göra förskolan i Täby till Sveriges bästa. Det betalar sig både när barnen får en bra grund att stå på och när vi får förskolepersonal som vill stanna i Täby. Då måste vi också höja förskolepengen, säkra kompensation för löneökning, arbetsgivaravgifter samt lokalpeng och därmed ge de privata utförarna möjlighet att ge mer tid tillsammans med allas våra barn.

Eva Pethrus (MP), ledamot barn- och grundskolenämnden

Henry Väljä (MP), ersättare barn- och grundskolenämnden

Håller du med? Klicka HÄR för att skriva en replik.