”Semester skapar oro hos anhöriga”

300 000 personer har regelbundet omsorgsansvar för en närstående i Stockholm.
300 000 personer har regelbundet omsorgsansvar för en närstående i Stockholm.
Semestertider förknippas med stress och oro för många anhöriga när vikarierna sätts in på äldreboenden. Omsorgen måste ta ett större ansvar så anhöriga känner sig tryggare anser Anhörigas riksförbund och Äldreomsorg Frösunda Omsorg.

Semestertider skapar oro hos Stockholms läns anhöriga. Klumpen i magen som ligger som ett hinder hela semestern. ”Klarar mamma sig eller kommer hon att ramla och skada sig?” ”Kommer pappa ihåg att stänga av spisen?”

Oron är konkret och kännbar och frågorna är många för alla de svenskar som har en anhörig som är i behov av vård. För dem blir det ofta väldigt svårt att ta semester på riktigt och att kunna åka bort med gott samvete.

Ingen vila på semestern

Det är svårt att stå bredvid och se en nära anhörig bli äldre och inte längre klara vardagen själv. Semestern är för många av oss det tillfället under året vi hinner vila upp oss. Men tyvärr är inte alltid situationen så om man i vuxen ålder även har fått ett extra ansvar för exempelvis sin mamma eller pappa.

I dagens Sverige har ungefär 1,3 miljoner svenskar regelbundet omsorgsansvar för en närstående. I Stockholms län är motsvarande siffra nära 300 000 anhöriga.

Vi vet att många anhöriga känner ett enormt behov av att få koppla bort under sommaren, både från ett eventuellt jobb och från det ansvar som det innebär att sköta kontakter med myndigheter eller att sitta i telefonkö i sin roll som anhörig.

Anhöriga axlar ett stort ansvar

Vi tycker att ett alltför stort ansvar vilar på de anhöriga i Sverige i dag. Det bekräftas av beräkningar från Riksrevisionen som visar att det svenska samhället sparar 177 miljarder kronor varje år tack vare anhörigas insatser.

Men även när en del av ansvaret har lyfts från de anhörigas axlar och man inte ensamt har ansvar längre, utan man har sin närstående på ett boende, kan sommaren innebära en extra oro. Faktorer som att ordinarie medarbetare på ett äldreboende byts ut mot sommarvikarier kan bidra till ökad stress.

Därför är det extra viktigt att alla som arbetar inom omsorgen ser till att anhöriga kan känna sig trygga även när de är på semester.

Ann-Marie Högberg, ordförande Anhörigas Riksförbund

Per-Otto Waern, affärsområdeschef Äldreomsorg Frösunda Omsorg

”Håller du inte med? Skriv en replik här!