Insändare: ”Stötta unga som vill in i politiken”

Politikernas högborg.
Politikernas högborg.

Jag har många gånger fått höra av släkt och vänner att jag med min utbildning och erfarenhet borde engagera mig mer politiskt, kandidera till förtroendeuppdrag vår kommun och inte bara stötta mitt parti ekonomiskt.

Jag har många gånger tänkt tanken men lika snabbt blivit avskräckt när jag samtalat med unga förtroendevalda medlemmar i flera partier som vittnar om hur det går till ute i kommuner, landsting och regioner.

Unga vuxna som vill engagera sig välkomnas med öppnar, får något litet förtroendeuppdrag och mängder med uppdrag i föreningen.

Att börja med något litet uppdrag är väl en bra port in för att lära sig gången går och vad politiskt arbete innebär.

Det är nu vi kommer till problemet, för i samma takt som erfarenheten byggs upp, försvinner stödet från de äldre och rutinerade medlemmarna i den lokala föreningen och det som tidigare var en begynnande vänskap och mentorskap byts snabbt ut mot konkurrens, snack bakom ryggen och misstroende.

Vad beror det på? Handlar det om rädsla över att bli av med sitt förtroendeuppdrag samt den lilla inkomst den genererar? Handlar det om makt?

Så jag ber er politiker i Österåkers kommun. Ta hand om de unga vuxna eller ungdomar som ni får in i era föreningar.

Se en möjlighet till en politisk bredd med mängder av kunskap och erfarenhet som en stor förening med högt i tak kan ge istället för att känna ett hot och att ni krampaktigt vill sitta kvar på era poster.

Vill vi ha några som kan fortsätta arbetet med att förbättra vår kommun när ni erfarna inte längre är aktiva behöver vi fler politiska mentorer och färre egoister.

Framtidens politiker?

Håller du med? Skriv en insändare här.