Insänt: Då blir jag stolt över att vara svensk

Jag sträcker på mig som svensk när Danio, den romska mannen som jag lärt känna lite under åren utanför COOP i Hammarbyhöjden, vittnar om hur väl behandlad han blivit här i Sverige. Hur till och med hundarna är snälla och kloka. ”I mitt land skäller dom bara” säger han…

Jag sträcker på mig som svensk när den unga blonda kvinnan lägger 100 kr i den tomma pappmuggen trots alla skriverier om att vi inte ska göra det.

Jag sträcker på mig som svensk när man nu i stora delar av Sydamerika försöker bygga om sina samhällen efter den ”svenska modellen”.

Jag sträcker på mig som svensk när den sönderstressade mamman kan få gå ett rehabiliteringsprogram, i landstingets regi, för att lära sig hantera sin stress bättre så att hon kan fortsätta arbeta och försörja sig och sina barn.

Jag sträcker på mig som svensk när flera av våra största museer åter igen inför gratis inträde så att kulturen kan nå ut till alla och inte endast till de priviligierade medborgarna som har råd att betala dyra inträden.

Ett samhälle, enligt den forskning som finns, mår bäst när de ekonomiska skillnaderna medborgarna emellan utjämnas. Låt oss alla verka för den sortens samhälle; ett inkluderande, varmt och öppet samhälle.

Låt oss få fortsätta att höra människor som Danio och andra, som befinner sig långt ner på samhällets botten, fortsätta vittna om den värme o kärlek som finns här i Sverige.

Det gör mig stolt och varm om hjärtat, att trots alla skriverier om främlingsfientliga attityder och aktioner, så är den gemena mannen och kvinnan allt som oftast en god människa.

Jan