Insänt: Flemingsberg behöver kvällsliv

Flemingsberg är just nu inne i en jättespännande utvecklingsperiod. Tusentals bostäder och arbetsplatser är i startgroparna, Polisutbildningen byggs ut och från och med hösten 2016 startar Röda korsets högskola sin sjuksköterskeutbildning där. Tillsammans med redan befintliga lärosäten och nya student- och forskarbostäder kommer de att bidra till att Flemingsberg blir en mer levande stadsdel med många människor i rörelse.

Men kommer Flemingsberg att lyckas nå sin fulla potential med de satsningar som nu görs? Visst kommer kommundelen att fyllas av människor under dagtid, men när seneftermiddagen närmar sig kommer pulsen att trappa av och delar av området riskerar att kännas lika ödsliga som de gör i dag.

För att Flemingsberg ska bli en levande stadsmiljö som är trygg och attraktiv även kvällstid måste utbudet av intressanta aktiviteter öka. Ibland kallar man det kvällsekonomi – restauranger, caféer, kulturevenemang.

I framtidens Flemingsberg borde det självklart finnas biografer, på samma sätt som det gör i till exempel Kista, Solna eller Sickla. Men det borde också finnas ställen där man kan lyssna på musik – varför inte en rockklubb i en stadskärna med tiotusentals studenter och goda kommunikationer?

Genom att privata aktörer tillsammans med offentlig service och föreningar öppnar upp verksamheter kan människor som under dagen vistas i ett område också ha en anledning att ta del av aktiviteterna under kvällstid. Det skulle samtidigt öka tryggheten eftersom människor fortsätter att vara i rörelse.

Flemingsberg har en stor potential att bli en levande regional stadskärna. Därför bör vi inte fastna vid det dagliga arbetet utan i stället skapa en stadsdel som är välkomnande dygnet runt.

Huddinge kommun borde tillsammans med fastighets­ägare och andra lokala aktörer satsa på att Purple Flag-certifieras som en attraktiv stad med levande kvällsekonomi.

Karl Henriksson (KD), kommunalråd

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.