Insänt: Köttfritt är bra för planeten

Är det bra eller dåligt att skolorna serverar vegetarisk mat?
Är det bra eller dåligt att skolorna serverar vegetarisk mat?
Publicerad den 15 mars.
Publicerad den 15 mars.
Svar på insändaren ”Servera alltid en kötträtt i skolan” den 15 mars:

Matproduktionen i världen står för en fjärdedel av de globala utsläppen och köttproduktionen är den enskilt största boven. Att minska kökets koldioxidavtryck är viktigt för mig som kökschef och för Haninge kommun. Vi jobbar på olika sätt med detta, bland annat med samordnad varudistribution, närlagad mat, sopsortering, minskat matsvinn och – som signaturen Arg elev nämner – minst en vegetarisk dag i veckan i skolans restaurang.

Att servera animaliskt protein i form av kött alla dagar i veckan är inte förenligt med minskat koldioxid­avtryck. Det är ej heller förenligt med det politiska beslut om minskad köttkonsumtion som finns att läsa om i Klimat&energi-stragegin och i kostpolicyn.

Den mat som vi i kommunen lagar är näringsberäknad och uppfyller livsmedelsverkets rekommendationer. Även den vegetariska maten.

Har du som signaturen Arg elev problem med att maten inte smakar rekommenderar jag att du pratar med din kökschef. Jag är övertygad om att ingen kökschef med självaktning tackar nej till konstruktiv kritik. Lycka till!

Erik Noréus, Kökschef Vendelsömalmsskolan

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.