Insänt: ROT skapar jobb i Huddinge!

Sedan regeringen sänkte ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden från årsskiftet har resultatet inte låtit vänta på sig.

I februari 2015 arbetade 27 047 företag med ROT-tjänster. Motsvarande siffra för februari 2016 är 22 548. En minskning med 4 4 99 företag.

Sänkningen är alltså en månad efter genomförandet redan ett dråpslag för branschen. Vi varnade tidigt att en minskning av avdraget skulle slå hårt mot jobben och tyvärr fick vi rätt.

Hur många personer som har fått sluta sina anställningar vet vi inte ännu men signalerna vi har fått från våra medlemmar talar sitt tydliga språk. När inte jobben kommer in går det heller inte att anställa.

ROT har länge varit en utomordentlig jobbskapare och 2015 slogs jobbrekordet med råge. Enligt Skatteverkets siffror var 23 695 personer heltidssysselsatta inom ROT-sektorn förra året jämfört med 21 896 för 2014.

I Stockholms län har ROT gjort att 6 247 människor kan gå till jobbet varje dag och försörja sig själva och sin familj, bidra med skatte­pengar till vård, skola och omsorg. Av dessa finns 267 i Huddinge.

Dessa pengar kommer nu inte samhället till godo och frågan är vad som händer när de här personerna inte längre har ett jobb att gå till?

För utan att överdriva kan vi konstatera att ROT gjorde en bransch som länge brottats med problem om svartarbeten nästan helt vit.

Nu är risken att våra medlemsföretag får konkurrens av mindre seriösa aktörer som utför jobbet svart och inte bidrar till samhället.

Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretag med mindre än 50 anställda och det är i de företagen som ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns.

Hur det går för Sverige, Stockholms län och Huddinge avgörs i hög grad av hur det går för de små företagen. Vi vill därför att ROT-avdraget återställs till tidigare nivå och att regeringen ser till att det blir lättare att anställa så att jobben blir fler.

Caroline Forssell, ordförande Företagarna Huddinge

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.