Många fördelar med att ha keps

Kepsar
Kepsförbudet kan försämra relationen mellan lärare och elev.
Kepsförbudet tar onödig energi från lektioner och skolarbetet, tycker insändarskribenten.

Många skolor i Haninge kommun har kepsförbud, – men varför?

Lärarna lägger ner för mycket energi på att jaga elever som har keps. Eleverna blir irriterade för de måste ta av dem och lärarna blir irriterade av att se kepsarna på. Det är väldigt onödigt med kepsförbud. Det drar en massa onödig energi ifrån alla och skapar dålig stämning i skolan som lätt sprider sig.

För en del kan kepsen vara en bit av personligheten. Många unga skaffar en frisyr som ska passa med keps/mössa och om det är kepsförbud kan de inte göra det. Det är även ett mode för unga, de kanske ser upp till en förebild som ofta använder keps och vill eftersträva deras stil.

Bra för elever med koncentrationssvårigheter

En keps gör en inte dummare utan tvärtom. För elever med koncentrationssvårigheter kan en keps underlätta väldigt mycket genom att avlägsna ljus från dem. Kepsen kan också skärma av omgivningen så att de slipper se andra elever som kan distrahera dem. Enligt beteendevetaren Anna Sjölund kan det vara diskriminering att neka personer med koncentrationssvårigheter att bära keps i skolan. Hon menar att precis som glasögon är ett hjälpmedel för de med försämrad syn kan keps kan vara ett hjälpmedel för elever med diagnoser. (SVTnyheter 12 mars 2018).

Uppmanar rektorerna att avskaffa kepsförbudet

Det kan även förstöra relationerna mellan läraren och eleverna, om de hela tiden ska diskutera att eleven ska ta av sig sin keps under lektion/i korridoren. Jag uppmanar rektorerna i Haninge kommun att avskaffa kepsförbudet. Det finns fler fördelar än nackdelar med bära keps. Hur demokratisk är man som lärare om man tvingar någon att ta av sin huvudbonad? Det är inte dåligt beteende att bära huvudbonad, det är bara en omodern tradition att  tvinga av kepsarna!

En kepsbärande elev
på Ribby skola