”Galet att vi måste anställa barnflicka”

(Arkivbild)
(Arkivbild)
Kommunens dagis nobbade 2-åring med möjlig autism. "Resurser i Österåker tas bort när de i stället borde ökas", skriver signaturen Stolt förälder.

År 2016 var det dags att inskola då vår tvååriga son i förskolan.

Det var mycket just då.

Vi var nyinflyttade i en ny kommun och hade fått en bebis. Dagiset låg relativt nära där vi bor. Så behöver det vara för att jag med min smärtsjukdom skulle kunna ta mig till och från dagis.

Det blev en kamp att få honom att vilja vara där, då jag var hemma med vår nyfödda och pappa var tvungen att jobba. Så inskolningen sköttes av min mor.

Fick inte gå kvar på dagis

Men så var vi på möte och fick beskedet att han var inte mottaglig att gå dit. Otröstlig, måhända, men han borde ha fått en chans. Det visade sig också att han eventuellt hade autism

Då ville förskolan ha besked om det för att kunna ge honom hjälpen. Vi hade just påbörjat att gå på BUP (barn- och ungdomspsykiatri, reds anm) och mellanvården, men oavsett låg inte ansvaret på oss som föräldrar att veta detta. Då han inte hade gått på dagis innan visste vi inget, det var BVC som gjorde bedömningen.

Det hela slutade med att han fick inte gå kvar i förskolan. Detta var ett kommunalt dagis i Österåkers kommun. Nu är han inte på dagis. Jag har inte körkort och har bett om att få ett dagis nära hemmet, men, kanske för att slippa ta ansvaret gav de oss en garantiplats på fel sida av kommunen.

Anställde privat barnflicka

Svaret vi fick: ”Du kan tacka nej och behålla platsen i kön.”

Så nu har vi privat anställt en barnflicka. Helt galet.

Hade han fått en resurs som stöttat honom hade han nu kunnat ha kompisar. Men nu är han bara hemma.

Detta ska kommunen kunna ta ansvar för. Men som överallt är det nedskärningar och resurser tas bort, när de i stället borde ökas, för behovet finns. Likaså borde det finnas skolskjuts till alla åldrar inom omsorgen.

Hade vår son fått den hjälpen hade vi kunnat acceptera platsen. Och hade han fått en resurs som stöttat honom hade han nu kunnat ha kompisar. Men nu är han bara hemma. Jag önskar bara ett dagis nära oss med en resurs.

Stolt förälder, Österåker