”Mina barn ska inte behöva röka!”

Insändaren vill att fler rökare är uppmärksamma i närhet av barn.
Insändaren vill att fler rökare är uppmärksamma i närhet av barn.
Signaturen "Arg mamma" uppmanar till rökstopp i närheten av barnvagnar.

Jag har sedan jag blev mamma blivit varse följande:     

Föräldrar och deras barn får snällt anpassa sig till rökares ”företräde” på såväl perronger som trottoarer och andra allmänna platser. För mig är det helt oförsvarbart att mina barn ska behöva andas in dödlig rök som har passerat någons svarta lungor. 

”Rökförbudet är tandlöst”

Såvitt jag vet finns det i dagsläget bara ett tandlöst förbud mot rökning på tunnelbanans perrong. Jag uppmanar därför till hänsyn mot andra medtrafikanter och i förlängningen till en lag som tydligt hänvisar rökare till särskilt utsedda platser. Jag vill även passa på att uppmana dig, rökare, att se dig omkring när du är ute och promenerar och planerar att tända ett bloss – går det en barnvagn bakom dig? Känns det rimligt att spädbarnet i vagnen ska behöva andas in din rök?     

Hoppas på bättring i framtiden

I dag känns det för de flesta helt obegripligt att det en gång var lagligt att röka inomhus på våra arbetsplatser. Jag tror och hoppas att det om några år kommer att kännas lika obegripligt och främmande att man en gång fick röka på allmän plats – i synnerhet på perronger där andra individer som måste resa kollektivt inte ens har ett val än att stå kvar i dessa giftiga rökmoln.  

Arg mamma