Orimliga SL-böter för nyanlända

SL:s system är krångligt att förstå för nyanlända och ingen har tid att förklara, menar skribenten.
SL:s system är krångligt att förstå för nyanlända och ingen har tid att förklara, menar skribenten.

Vem tar ansvar för att upplysa nyanlända om hur det fungerar i lokaltrafiken? Migrationsverket säger att de inte har tid. SL:s kontrollanter ger böter på 1 200 kronor om man saknar giltig biljett. Detta samtidigt som de nyanländas ”inkomst” per månad är cirka 1 830 kronor.

En helt orimlig bot som saknar proportioner! Vad ska de leva på resten av månaden? Vatten och bröd? SL måste ta sitt ansvar och omgående trycka upp information på olika språk, som förslagsvis kontrollanterna kan dela ut när någon har gjort fel eller förstått fel.

Jag har träffat många nyanlända sedan i höstas och ingen har velat fuskåka eller åka gratis. De vill göra rätt för sig, men SL:s system är så krångligt och ingen har tid att förklara. Det går inte riktigt ihop.

Jag försöker nu hjälpa ett par som har fått dubbla böter för att de hade felaktiga biljetter. En kiosk hade sålt reducerad biljett till dem båda, som är i 30-årsåldern. Kruxet är att båda är analfabeter, så de hade ingen möjlighet att förstå att de köpte fel biljetter.

Bestridan är gjort med hjälp av Migrationsverket, men den avslogs. Nu gör jag en till och hoppas att Migrationsverket, som ju är en myndighet, kan intyga att de är analfabeter. Då kanske det finns en möjlighet att de slipper betala 2 400 kronor. Men det verkar högst osäkert.

Så till alla volontärer där ute: försök hjälpa till! Förklara hur zon-systemet fungerar, att det är bäst att ha ett accesskort (som också registreras på Mitt SL av någon vänlig själ), att accesskortet måste vara inställt på standardresa två kuponger, men att de måste förstå att de måste betala mer när de åker över flera zoner.

Skriv egna lappar som kan översättas till olika språk och dela ut på asylboenden. Röda korset, grannar, kyrkan och andra volontärer, hoppas ni kan göra en insats, när inte SL och Migrationsverket verkar förmå bättre.

Synöve Dufva