Rör inte sommarjobben!

Josefin Malmqvists (M) uttalande i Mitt i Sundbyberg tidigare har retat upp ­insändarskribenterna.

Tidigare har alla unga som gått ut årskurs nio samt ett och två på gymnasiet varit garanterade sommarjobb under en tvåveckorsperiod av kommunen. Nu ska det bli ändring på det.

Arbetsmarknadskommunalrådet Josefin Malmqvist (M) säger till tidningen Mitt i att vi “inte längre ska curla unga”. Enligt Moderaterna har eleverna i årskurs nio svårt att komma i tid och dyka upp varje dag, medan gymnasieungdomarna är mer mogna. Hur de ska lära sig hur man beter sig på ett arbete om de inte får chans att jobba?

Ett sommarjobb redan som 15-åring leder till en ökad förståelse för hur arbetslivet ser ut. Att få ta ansvar och bli litad på boostar självförtroendet och gör att man växer som person. Sommarjobben var något vi såg fram emot och senare har haft nytta av. Det ska inte handla om att skapa ett hårt arbetsklimat utan utrymme för misstag, utan ska vara en första chans för Sundbybergs ungdomar att få lära sig vad ett jobb innebär.

Att som ung ta sig in på arbetsmarknaden i dag är svårt nog som det är.

Sommarjobben är en trygghet för ungdomarna i Sundbyberg som ger alla en bra grund att stå på när de sedan ska ut i arbetslivet. Det har varit ett sätt att ge alla en möjlighet till vidare jobb oavsett bakgrund. De som kan jobba på pappas företag i sommar klarar sig ganska bra, men för de som sett fram emot och verkligen behöver dessa jobb är detta ett enormt bakslag.

Sundbybergs ungdomar har inte varit curlade, utan har haft en fantastisk möjlighet som vi nu berövas. Moderaterna backade av L, C, KD och MP säger själva att sommarjobben är viktiga för ungdomar och att det är en bra väg in på den riktiga arbetsmarknaden; men att då minska möjligheterna till jobb är fel väg att ta.

Maja Palm och Klara Wigur

Ung Vänster Sundbyberg

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.