”Sluta sälja prylar som man knarkar med”

Bort med haschpipor och annat från butikerna, tycker Sätrabon Emma.
Bort med haschpipor och annat från butikerna, tycker Sätrabon Emma.
Det är oacceptabelt att butiker säljer prylar som används när man knarkar, skriver Sätrabon Emma upprört in en insändare. Hon manar butikerna att ta sitt ansvar och ta bort prylarna.

För ett år sedan, den 14 februari 2017, kunde vi läsa i Mitti Söderort att kampen skärps mot knarket i artikeln ”Knarklangarna ska stoppas.” Jag vet att mycket har hänt sedan dess. Men har det blivit bättre?

Att unga faller in i kriminalitet och/eller börjar använda droger är alltså redan ett välkänt problem i vårt centrum (Sätra). I det centrum jag och mina barn passerar dagligen. Där vi ska kunna känna oss trygga. Ica i Sätra har även de uppmärksammat de problem som finns här, otaliga gånger. Men vad händer? Och vem har ansvaret för att det blir en positiv förändring?

Att butiker i centrum säljer verktyg som används till knark, i form av olika bongar, haschpipor med mera, tycker jag är en klar försämring. Dessa ”knarkleksaker” uppmuntrar snarare till att våra barn vill testa de droger som de så lättvindigt kan få tag på.

Att butikerna kan gömma sig bakom ”att det inte är olagligt att sälja dessa verktyg” gör inte saken bättre. Normaliserande av droganvändande är aldrig okej. Om de säljer dessa verktyg visar de även våra barn att det är okej att använda droger.

Hur ska vi kunna bekämpa denna problematik när de som äger dessa butiker är villiga att indirekt underhålla droghandeln? Kan de rakryggade stå för det? Vart kommer vuxenansvaret in? De måste ta sitt ansvar som vuxna förebilder och föregå med gott exempel.

Dessa butiker är en del av Sätras ansikte utåt. Alla våra barn passerar på ett eller annat sätt butikerna och dessa butiksinnehavare blir den indirekta länken mellan drogerna och våra barn.

Bara för att det är lagligt att sälja dessa ”verktyg” betyder det inte att det är rätt. Vill man få bort problematiken måste alla agera tillsammans. Med alla menar jag: politiker, socialnämnd, kommun, poliser, butiksinnehavare, Sätra centrums ägare, skola och alla vi som bor och vistas i Sätra.

Det är vårt centrum och det är våra barn. Våra barn är vår framtid. Alla måste ställa sig frågan: Vilken framtid vill vi ha?

Emma