”Sämre livskvalitet­ när 59:an försvann”

Buss 59 går i graven.
Buss 59 har lagts ner. Insändarskribenten tycker att det var stans bästa buss.
”Det var Stockholms bästa buss, eftersom den var något så unikt som en buss som tog mig genom stan snabbare än tunnelbanan”, tycker insändarskribenten som är kritisk till 59:ans nedläggning

Jag har bott på Södermannagatan i 27 år. Så länge jag kan minnas har 59:an stannat ett kvarter hemifrån.

När 59:an gick från Medborgarplatsen direkt till Klarabergsviadukten kallade jag den för världens bästa buss. Jag var i city på åtta minuter och tog alltid bussen till jobbet. Skulle jag ut och resa åkte jag 59:an till centralen för att ta ett tåg eller en flygbuss. Skulle jag till kompisen i Norrtull, stadsbiblioteket eller ABF-huset gick det på en kvart.

Det var Stockholms bästa buss, eftersom den var något så unikt som en buss som tog mig genom stan snabbare än tunnelbanan.

La om linjen

För drygt två år sedan la man om linjen så att den gick parallellt med t-banan, vilket gjorde den till en ganska meningslös busslinje som allt färre åkte med.

Tunnelbanan gick ju fortare.

När de gjorde denna linje-dragning så kunde man ana att man tänkte lägga ner bussen. Det verkar vara en strategi som Keolis har, att först försämra busslinjer så pass att allt färre åker med dem och sedan lägga ner dem.

När jag berättat för folk om hur linje 59 först försämrades och sedan lades ner så har ett flertal personer sagt; det hände hos oss också.

Vem granskar hur Keolis sköter sitt jobb? De verkar inte ha som högsta prioritet att serva så många som möjligt, utan de har mage att höja priserna samtidigt som de gör tydliga försämringar i linjetrafiken.

Sämre livskvalité

Min och mångas livskvalitet har blivit avsevärt försämrad till följd av att man tagit bort buss 59.

Jag har oregelbundna arbetstider och när jag började tidigt tog jag alltid 59:an. Nu får jag gå i mörkret och det finns aldrig en buss som tar mig ända hem hur trött jag än är.

Mina taxiresor har blivit fler eftersom jag inte orkar släpa mina väskor. Många som bor här är äldre och efter att ha levt ett halvt liv med fungerande kollektivtrafik är det svårt att klara sig utan.

Vi bor mitt i en storstad och att vi får ha en fungerande busslinje är det minsta man kan begära.