Sjundeklassaren: ”Läxor bör avskaffas!”

"Finns studybuddys som kan hjälpa en hemma men många har inte råd" skriver läsaren.
"Finns studybuddys som kan hjälpa en hemma men många har inte råd" skriver läsaren.
Långa dagar, flera aktiviteter, mycket läxor, ingen tid. En sjundeklassare har fått nog och varnar för ökad psykisk ohälsa.

I skolan har jag långa dagar, en hel del läxor och prov. Efter en lång dag i skolan måste man göra läxor och/eller plugga till ett prov. Det många inte verkar förstå är att en hel del elever har flera aktiviteter i veckan och endast hinner plugga sent på kvällen innan de går och lägger sig. Detta tycker inte jag är rättvist eller särskilt bra eftersom många blir stressade av för mycket läxor.

Prov och diagnoser tillräckligt

Många lärare säger att läxor gör så att de kan stämma av om vi kan det de lär ut. Men vi har redan prov och diagnoser där de får se om vi kan allt och skulle man ha svårt för något syns det i både skolarbeten och på proven.

Lärare måste förstå att elever inte orkar hur mycket som helst

Det kan säkert vara bra att ha lite läxor ibland men inte så många. Vi elever måste kunna vila ibland och inte behöva tänka på skolan och bara få vara helt lediga från skolan. Att slippa tänka på skolan hela tiden kan få barn och ungdomar att slappna av och minska stressen.

Varnar för psykisk ohälsa

Många ungdomar lider dessutom av psykisk ohälsa och en orsak kan vara för många läxor. Elever ska kunna få vara lediga en eftermiddag utan att behöva ha dåligt samvete över att de inte har ägnat någon tid till skolarbetet.

Många elever får hjälp hemma med läxor men det finns en hel del ungdomar som inte har någon som kan hjälpa de hemma med läxor och skolarbeten. Det finns studybuddys som kan hjälpa en hemma men många har inte råd att anlita en till sitt eller sina barn. En skola som ger ut läxor borde se till att det finns schemalagd läxhjälp för de som behöver det.

Vuxna som jobbar på kontor har lite längre dagar men är oftast lediga när de kommer hem men det är inte vi elever. Lärare måste förstå att elever inte orkar hur mycket som helst.

En elev i 7an…på väg in i väggen.