”Med sorg ser vi BUMM läggas ner”

Genrebild Barn/sjukvård.
En barn– och ungdomsmottagning läggs ner i Huddinge.
Märkligt att inte det ska finnas en barn-och ungdomsmedicinsk mottagning i Huddinge, anser personalen på BUMM som läggs ner.

BUMM är en välfungerande  mottagning för sjuka barn och ungdomar 0–18 år.

Mottagningen har funnits i Huddinge centrum många år och tusentals barn- och ungdomar med föräldrar har fått behandling där.

Huddinge BUMM tillhör i dag Karolinska Universitetssjukhuset, men från årsskiftet löper detta avtal ut.

Ingen vill ta över

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) har fattat beslut om att mottagningen skall drivas vidare i  privat regi som en vårdvals-BUMM.

I nuläget finns dessvärre ingen intressent för att ta över mottagningen och Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) har avböjt att ta över mottagningen för att driva den vidare.

Det som landstinget nu har beslutat innebär att Huddinge kommun inte kommer att ha någon barnläkare tillgänglig, inte heller någon av de specialistutbildade barnsjuksköterskor eller undersköterskor kommer att finnas kvar för att ta emot akut sjuka och kroniskt sjuka barn.

I Huddinge  kommun finns det inga vårdvals-BUMM som i exempelvis i Stockholms innerstad, Skärholmen  och i Hallunda.

BUMM i Huddinge centrum har funnits i många år och har ett väletablerat samarbete med vårdcentraler,  BVC, skolhälsovården, BUP och socialtjänsten som kommer att upphöra.

Samarbete slås i spillror

Det nära samarbetet som finns mellan Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge slås också i spillror.

I Huddinge och  Botkyrka kommun som är vårt upptagningsområde bor 51 198 barn och ungdomar. Av dem är 10 886 mellan 0 och 3 år.

Det måste anses märkligt att inte det ska finnas barn-och ungdomsmedicinsk mottagning  för alla de barn som bor i Huddinge kommun och endast en liten nystartad barnmottagning i Hallunda. I övrigt ingen.

Vi är ett sammansvetsat gäng och det är med stor sorg vi ser verksamheten stängas ner.

Vi i personalen vill passa på att tacka alla föräldrar och barn för ett trevligt och bra samarbete genom alla år.

Sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, sekreterare