”Staden drar undan mattan för snickarelever”

s:t eriks gymnasium
S:t Eriks Gymnasium på Kungsholmen
”Nedläggningen av Finsnickarskolan på S:t Eriks gymnasium är ett misslyckande av staden”, skriver Stockholms Snickarmästar-förening.

En full klass finns till höstens kursstart på Finsnickarskolan på kommunala S:t Eriks gymnasium. Ändå tas inga elever in i år. Varför?

Stadens misslyckande

Just nu pågår en utredning om att lägga ner den enda gymnasieutbildningen med hantverksprogrammet finsnickeri i Stockholm. Ekonomiska skäl anges.

Sanningen är att staden misslyckats med skolans organisation och rekrytering av ledare. Stora resurser har lagts på interna maktkamper. Notan står skattebetalarna för. Naturligtvis slår det hårt mot dem som tänkt sig en framtid inom hantverk och som nu får söka andra- vägar ut i yrkeslivet.

Goda chanser till arbete

Enligt Arbetsförmedlingens prognos ”Var finns jobben” har träarbetare och snickare goda chanser till arbete, såväl om ett år som om fem. Det är något vi kan skriva under på. Bara i Stockholm finns närmare 200 snickerier som alltid har behov av duktiga och kunniga möbel- och inredningssnickare och Finsnickarskolans elever håller den höga standard vi och våra kunder förväntar oss.

Hur kan man vilja lägga ner en utbildning som leder till jobb i en bransch som skriker efter personal?

Arbetsförmedlingen kommer fyllas av youtubers

Utan hantverkare funkar inte samhället. Inga kök platsbyggs av influencers. Inga möbler renoveras av ekonomer och inga teaterkulisser byggs av arbetsförmedlare. Ska vi bygga samhället på vilka program som är på modet för tillfället kommer Arbetsförmedlingens väntrum att fyllas av influencers och youtubers.

Där får de trängas med de 4 652 ekonomiassistenter och 2 255 arbetsförmedlare som redan nu söker jobb i länet, enligt Arbetsförmedlingens kandidatdatabas.

Några utbildade möbel- och inredningssnickare kommer vi garanterat inte att träffa på där. S:t Eriks gymnasium är ett av landets blott tio gymnasier med hantverksprogrammet finsnickeri.

Kräver att utbildningen får vara kvar

Vi kräver att utbildningen får vara kvar. Årets nior har redan förlorat möjligheten att få utbilda sig vid skolan. Ta inte bort den för kommande årskullar.

Utbildning ska leda till jobb, inte arbetslöshet.

Stockholms Snickar-mästareförening