Staden svarar: ”Vi pausar bara ett år”

Snickeri
Jan Holmquist svarar på kritiken.
Staden svarar nu på insändaren ”Staden drar undan­ mattan för elever” den 10 april.
"Att stoppa intaget under ett år är inte samma sak som att lägga ner".

Många yrkesutbildningar i Stockholm har svårt att väcka elevernas intresse­, trots goda förutsättningar till arbete efter utbildningen.

Till höstterminen 2018 var det elva sökande­, varav sju förstahandssökanden, till snickeriutbildningen i Stockholms stad. Det är för få för att ekonomin ska gå ihop, eftersom både de anpassade lokalerna och maskinerna är dyra.

Ingen vill stänga snickeriutbildningen, särskilt mot bakgrund av att det finns ett behov av finsnickare­. Men att stoppa intaget under ett år är inte samma sak som att lägga ner. Vår avsikt är att kunna erbjuda snickeriutbildningen på nytt inför nästa­ läsår, i förhoppningen att fler elever söker.

För att stärka yrkesprogrammens attraktivitet arbetar vi brett och på många sätt. Vi behöver till exempel tydliggöra vad en yrkesutbildning är och vad den kan leda till.

I samarbetet mellan kommunerna i Stockholms län är frågan om ökad samordning och samarbete kring lokalisering­ och dimensionering av de gymnasiala yrkesutbildningarna också­ en prioriterad fråga.

Detta, samt mycket mer, pågår efter­som Stockholm behöver skickliga yrkes­män inom många områden och det gäller förstås också inom området finsnickeri.

Jan Holmquist, Gymnasiedirektör, Stockholms stad