Stockholmare har också rätt till en hembygd!

Samrådsförslaget om nya idrottsplaner på Gubbängsfältet.
Samrådsförslaget om nya idrottsplaner på Gubbängsfältet.
Tallkrogenbon Gunnel Jonsson-Monikander tycker till om planerna för Gubbängsfältet.

Öppet brev till Roger Mogert och andra som känner sig träffade:

Nej, Roger Mogert, det tillhör inte våra nöjen att överklaga och ifrågasätta dina och andras beslut. När det gäller våra nöjesliv, har vi medborgare helt andra prioriteringar än dem du erbjuder oss i form av beslut, som går emot lokala väljare på punkt efter punkt.

Tvärtom, med sorg i hjärtat tvingas vi ut i strid mot våra egna företrädare, de som vi själva röstade fram för att vi trodde att de skulle företräda oss.

Vi slåss för vår rätt till en hembygd. Likaväl som gotlänningar kämpar för sin skog och norrlänningar slåss för sina bergknallar och sjöar måste vi stockholmare få hävda vår rätt till platser som varit hemma för oss i generationer.

Som nu Gubbängsfältet. Alla som vuxit upp i områdena kring eller gått i skolan vid sidan av ängen vet att det är på Gubbbängsfältet som frihetens vindar blåser och alltid har blåst. Där har vi sprungit, cyklat, sparkat boll, svärmat, diskuterat, åkt skidor, tjuvrökt, haft picknick och överhuvudtaget bara existerat, samt rivit av en och annan partiaktivitet.

Samma mönster fortsätter även i våra dagar. I stadsdelarna runt om fältet bor faktiskt inte bara samhällets mest socio- ekonomiskt starka utan en hel del trångbodda familjer som inte har råd att åka på semester, men hittills har de alltid kunnat gå ut på ängen som är perfekt för sommaraktiviteter.

Se dig om i söderort! Gubbängsfältet är de enda fria vidder som finns kvar, för på varje annan gräs- och skogsplätt har dina föregångare och du smällt upp eller ska smälla upp ett hus eller något annat byggnadsverk.

Gubbängsfältet är inte en vanlig bygg gärna, men inte på min bakgårds fråga. Det handlar om att skydda en allmänning. Allmänningar har funnits i vårt land långt tillbaka i historisk tid. Platser som inte ägts av någon person utan där alla har kunnat hålla till och göra det den kände för. Sådant ska Gubbängsfältet vara. En plats dit alla kan gå och i stort sett göra vad man själv vill inom lagens ramar. Inte en plats där man uppifrån bestämmer vad och vilka aktiviteter som medborgarna ska utföra eller utestängas ifrån.

Rugbyplaner förresten. Det är inte vad innevånarna runt fältet behöver. Ska man ändå förstöra platsen och förlora nästa val i området, så varför inte smälla till direkt och bygga höga hus med massa billiga hyresrätter, det är vad medborgarna behöver. Rugbyplaner är ett utifrån kommande behov. Fram till dags dato har jag träffat på en säger en medborgare i Farsta som spelat rugby i sin ungdom. Och jag har gjort marknadsundersökning, var så säker.

Tänk om Mogert! Om inte för din egen skull så för partiets!