Största problemet: Bussar utan bälten

Bussar utan bälten
Bussäten i trafik utan säkerhetsbälten.
Vilma Björk, 19, i Täby svarar på insändaren i veckans tidning – varför så få väljer att använda bältet i busstrafiken.

Svar på insändare ”Varför använder ni inte bältena i bussen?” den 24 oktober:

Att passagerare inte använder bälten kan ses som ett problem för säkerheten. Ett ännu större problem är att SL använder bussar som inte har bälten.

Bussar som tillhör klass ett, (normalbussen, ledbussen och boggiebussen) den som SL använder mest har inga krav på bälten. Klass två är regionalbussklassificeringen. Tidigare fanns det bälteskrav på klass två men dessa har tagits bort.

Många av dom ersättningsbussar som sätts in för Roslagsbanan har inga bälten trots att dom åker på motorvägen. En krock i 80 km i timmen utan bälte är livsfarligt.

Jag har mailat SL om detta men fick bara ett tomt svar om att dom inte har något lagligt krav på sig och att dom ”aktivt arbetar för att få bälteskrav på sträckor som har högre hastighet än 70 km/h”. Jag är riktigt besviken över detta.

Många resenärer är beroende av SL. Då borde de kunna garantera vår säkerhet med en sådan liten men viktig sak som ett säkerhetsbälte.

Att passagerare aktivt väljer att inte använda bälte är ett problem. Men ett ännu större problem är att SL inte ens ger oss resenärer möjligheten till att använda ett.

Vilma Björk, Täby.