”Strandpromenaden blev livsfarlig”

Många gillar att flanera på strandpromenaden i Kallhäll. Men sedan den fick en cykelbana har den blivit livsfarlig, tycker insändarskribenten.

”Öppet brev till Järfällas kommunpolitiker angående strandpromenaden i Kallhäll.

I Kallhäll har vi länge haft en fantastisk strandpromenad, där många älskar att flanera när det är fina dagar. När tunneln byggdes lovade tjänstemän på kommunen att strandpromenadens grusväg skulle bevaras. Det löftet hölls inte. Nu har man asfalterat och förstört den fina strandpromenaden.

Men det är inte det största problemet. Man har anlagt en cykelbana närmast vattnet, detta trots att cyklisterna inte njuter av utsikten, eftersom de blåser förbi i mycket höga hastigheter. Många cyklister tar ingen hänsyn alls till gående, hundar och barn, de ska bara fram fort och alla andra måste flytta på sig.

Den lugna strandpromenaden har blivit livsfarlig. Incidenter, olyckor och konflikter har uppstått. Det här är inte okej!

Vi måste kunna njuta i lugn och ro av vår unika strandremsa, utan dessa risker och stressade (tyvärr ofta otrevliga) cyklister. Det var ett stort misstag att lägga cykelbanan på fel plats.

Men problemet kan lösas utan någon större kostnad och vi föreslår följande:

1) Flytta cykelbanan till andra sidan, på insidan närmast järnvägen.

2) Gångvägen läggs närmast vattnet och breddas.

3) Sätt upp varningsskyltar att cyklister ska sakta ned och vara aktsamma om gående.

4) Måla en tydligare avdelare mellan cykelbanan och gångvägen, eller ännu bättre: Bygg en mindre avdelare eller sätt dikesskydd (små upphöjningar som varnar cyklister som är för nära kanten) där.

5) Om man vill göra det riktigt fint kan man ta bort asfalten från den del som blir gångvägen och återställa den till den trevliga grusväg den var förut.

Vi är väldigt många i Kallhäll som skulle bli ytterst tacksamma för en sådan insats, så att vi återigen kan njuta fullt ut av att promenera i vår vackra hembygd. Hoppas innerligt!”

Två strandpromenadälskare i Kallhäll

Här kan du läsa fler insändare.

Fakta

Vill du säga din åsikt

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.