Tiggeri, en skam för Sverige

Hur ska vi hjälpa våra tiggare? Jag ger ibland, ibland inte, till en tiggare som sitter utanför en affär. Det känns som jag kränker henne hur jag än gör.

Från officiellt håll säger man nu att man inte ska ge direkt utan till en organisation då det hjälper dessa människor bättre i längden. Ja, det tror jag också, men det hjälper ju inte tiggaren som sitter utanför mitt Coop.

Hade hon fått hjälp genom någon organisation skulle hon inte sitta där. Alternativet för henne, att stanna hemma i Rumänien eller Bulgarien, är uppenbarligen ännu värre.

Hur kan vi förhindra tiggeriet? Det är ju fruktansvärt att dessa människor, för att kunna försörja sig, ska behöva lämna sitt hem och sina barn för att tigga ihop till det allra nödvändigaste.

Varför kan inte de aktuella organisationerna administrera någon form av insamling som garanterar att pengarna går till de behövande romerna, som det väl främst gäller, åtminstone så mycket att livet blir bättre för dem i hemlandet än som tiggare i Sverige.

Om man visste att tiggarna skulle kunna få en värdigare hjälp än via tiggarmuggen, skulle vi säker slippa se eländet och tiggarna slippa förnedra sig. Om hjälpen hamnar rätt så borde tiggeriet bli ett alternativ som inte är aktuellt längre.

Men innan vi kommit så långt – skänk pengar till hjälporganisationerna, men sluta för den skull inte att ge pengar i muggen.

Kristina Engvall

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!