”Tjejer diskrimineras i Järfälla”

Det är orättvist att alla killsporter har hallar med läktare, menar insändarskribenten.
Det är orättvist att alla killsporter har hallar med läktare, menar insändarskribenten.
Alla ishallar är byggda med läktare, så att planera en ny simhall utan läktare är diskriminering, menar insändarskribenten.

”Till Järfällas styrande politiker: Var finns jämställdheten när Järfälla kommun investerar i en ny simhall? Prioriterar Järfälla kommun killdominerade ­idrotter?

Nu ska det byggas en ny simhall, men ni har bestämt att den ska byggas utan läktare trots att det stjälper Järfälla kommuns mest jämställda idrottsklubb. Hur tänkte ni där?

Järfälla ishall, Kallhälls ishall, Viksjö sporthall, Kallhälls sporthall, Jakobsbergs sporthall – vad har de gemensamt? Jo, alla är utrustade med läktare. Den sistnämnda med plats för 1 100 personer.

En annan gemensam nämnare är att många idrotter som utövas i de hallarna är killdominerade till skillnad från simningen där faktiskt fler tjejer än killar är aktiva.

Simning är en av få idrotter där tjejer och killar i olika åldrar tränar ihop, åker på läger och tävlingar tillsammans, med allt positivt detta medför. Det borde uppmuntras! Men i stället har kommunen skrivit på ett avtal som är förödande för Järfälla Simsällskap.

Förklara för mig varför killdominerade föreningar får bättre villkor i Järfälla kommun? Hur ska vi kunna få ett jämlikt samhälle när ni inte ens klarar av en likabehandling av kommunens egna idrottsföreningar?

Kommunens föreningsliv är oerhört viktigt för våra barn och ungdomar. Järfälla Simsällskap ger dem möjlighet till en meningsfull sysselsättning och en sund livsstil som håller dem borta från ”gatan”.

Låt föreningen leva vidare så vi kan fortsätta bedriva en hälsosam verksamhet för barn och unga.

En långsiktig – och tveklöst lönsam – investering för Järfälla kommun!”

Tina Fröde, förälder till aktiva simmare i Järfälla Simsällskap

På vår debatt-sida kan du läsa fler insändare.

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.