”Jag är trött på att vara rädd på hemvägen”

Mörka hörn är otrygga miljöer.
Mörka hörn är otrygga miljöer.
Hon är trött på att vara rädd för överfall när hon går hem och trött på att våldtäktsmän går fria, skriver Sofia Hallberg i sin insändare.

Jag är så sjukt trött på trött på att gå ensam hem på kvällen med mobilen i handen, redo att ringa 112. Sjukt trött på att höra mina kompisar berätta om övergrepp de varit med om.

Så trött på att läsa om våldtäktsmän som går fria för att bevisen inte räcker. Och på att människor ställer sig på deras sida. Det är bara män som försvarar dem. För de vet inte hur det är att vara tjej.

Och att jag, efter allt det här, ska behöva höra att jag ska vara tacksam och ”ta det som en komplimang.” Jag tar det inte som en komplimang när jag får höra: ”Fuck you” av två fulla 50-åriga män för att jag inte vill följa med dem hem.

Jag är inte tacksam för att få äckliga blickar bara för att jag har klänning. Jag är inte tacksam för att behöva tänka på om klänningen är för kort eller tröjan för urringad varje gång jag ska ut. Och jag är definitivt inte tacksam för att många män inte tar det här på allvar. Vi kvinnor ska ”ta det som en komplimang”. Hör du hur sjukt det låter?

Och stackars er män som inte vågar flörta längre för att ni blir så osäkra av #metoo. Om ni inte ser skillnaden på att flörta och sexuella trakasserier har ni större problem.

Jag vill bli tagen på allvar och tänker fan inte ta sexuella trakasserier som komplimanger. Aldrig.

Sofia Hallberg