”Vad är det som ska bevaras?”

Sollentuna måste utvecklas med nya bostäder om till exempel ungdomar ska kunna flytta hemifrån, menar insändarskribenten.

”Kommunens politiker och tjänstemän pratar om stad – och insändare tycker att det är fel och att vi ska bevara Sollentuna. Jag undrar vad vi ska bevara?

Du kanske har uppfattat att vi blir fler – i Sverige och i storstadsregionerna.

I Stockholmsområdet kommer det, bildligt talat, två SL-bussar om dagen med människor som vill bo här. På länsstyrelsens webbplats talar man om fler än 35 000 per år vilket ger ungefär 100 om dagen.

Det är 26 kommuner i Stockholms län och om dessa 35 000 fördelas jämnt över länet kommer drygt 1 300 flytta in i Sollentuna, varje år.

Den historiska befolkningsutvecklingen i Sollentuna, enligt statistiken, har de senaste åren varit runt 1 000 personer per år.

1970 fanns drygt 37 000 invånare i Sollentuna, tjugo år senare var hade folkmängden ökat till 51 000. I höstas klev vi över 70 000-strecket och 2024 beräknas Sollentuna ha 85 000 invånare enligt kommunens omvärldsanalys 2016 som finns på sollentuna.se.

Jag har läst insändare signerade ”Sollentunas bästa” där man ondgör sig över att byggandet har fortgått i årtionden och att de som satte ner sina bopålar i Sollentuna gjorde det för att komma bort från storstaden.

Om du med nyfödda barn flyttade hit i slutet på 70-talet skulle du nu kunna ha barnbarn som börjar komma upp i över tonåren och gärna vill flytta till eget. Infödda Sollentunabor i andra generation som inte får bo i Sollentuna om vi inte tillåter byggande.

Staden har kommit till Sollentuna och jag ser inte hur du kan säga att fler människor inte ska få bo här. Du som tycker att det byggs för mycket i Sollentuna, var ska folk bo?

Verkligheten är att fler vill bo i Sverige, i storstadområden och i Sollentuna. Du behöver komma med kreativa förslag på hur vi löser boende och byggandet i Sollentuna. Att klaga hjälper inte, våra blivande grannar vill bo här ändå.”

Nyinflyttad i Sollentuna sedan 20 år

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.