”Vad hände med tjuvhedern?”

Tjuvar borde åtminstone låta dem som har det dåligt ställt vara i fred, tycker "V".
Tjuvar borde åtminstone låta dem som har det dåligt ställt vara i fred, tycker "V".
När tjuvar stjäl från fattiga står det illa till med samhället, tycker en Bredängsbo i en insändare. Var finns tjuvhedern, är frågan.

När min vän var på väg hem från mig, jag bor i Bredäng, ramlade han, för kommunen verkar inte ha råd att sanda ordentligt, och tappade sin mobil. 

Några minuter senare hade någon lagt beslag på den och stängt av den.  Hade gärningsmannen lämnat in den i spärren om den vetat om min väns svåra ekonomiska situation?  Hade gärningsmannen struntat i att plocka upp telefonen om denna visste att den skulle blockeras i hela världen inom bara några dagar? 

Det som slår mig är, att i Bredäng är alla vi alla arbetarklass, ingen av oss är rik. Förr i tiden hade tjuvar hedern att sno från rika människor och lämna dem som hade det illa ställt i fred. 

Min far, en jazzmusiker, brukade ha en tackgåva från ett fängelse i fönstret, där han hade spelat, på vårt landställe, och vi förskonades i många år från inbrott. 

Men tjuvhedern verkar ha försvunnit. Det känns synd, för numera drabbar kriminaliteten de fattiga, och de rika som bär ansvaret för klyftorna i samhället sitter säkra i sina grindsamhällen och badar i rikedomar som de håller i skatteparadis.

Att tänka på hur de som stjäl från sina grannar, bröder och systrar utan att känna någon skuld, gör mig besviken, för det är skolans misslyckande, att vi inte ens lyckas ge dessa utsatta ungdomar en insikt om klassamhället och vilka som egentligen bär skulden för deras lidande, innan de hamnar på en kriminell bana. 

Vart är världen på väg när det inte finns någon heder bland tjuvar längre? 

V