Insändare: ”Vad vill Socialdemokraterna med Roslagsbanan?”

Varför vill Socialdemokraterna i landstinget stoppa Roslagsbanans utveckling, undrar skribenterna.
Varför vill Socialdemokraterna i landstinget stoppa Roslagsbanans utveckling, undrar skribenterna.

Socialdemokraterna i landstinget kräver att upprustningen och moderniseringen av Roslagsbanan avbryts omedelbart.

För närvarande pågår dubbelspårsutbyggnad för att tågen ska kunna gå med 10-minuterintervall och ökad driftsäkerheten.

När projektet är helt genomfört om fem år är kapaciteten näst intill fördubblad och 22 nya tågset är i drift. Under nästa år kommer tre av fyra återstående sträckor kompletteras med dubbelspår för att uppnå den önskade effekten.

Allt detta vill Socialdemokraterna stoppa och skjuta på en obestämd framtid med omfattande förgäves investeringar som konsekvens. Partiet tycker uppenbarligen inte att Roslagsbanan behöver nya moderna tågset.

Täby, Vallentuna och Österåker deltar i Sverigeförhandligen där staten bestämt sig för att förhandla en förlängning av Roslagsbanan till Centralen i tunnel.

Det möjliggör cirka 27 000 nya bostäder, ger störst restidsnytta av alla aktuella projekt, skapar nya arbetsplatser och underlättar för alla som pendlar in till Stockholm.

Hela den utvecklingen hotas nu också av Socialdemokraterna i landstinget.

En förutsättning för att staten via Sverigeförhandligen ska medverka i finansieringen av Roslagsbanans förlängning är att de planerade och pågående investeringarna slutförs.

Därför måste vi ställa frågan till våra socialdemokratiska kommunalrådskollegor i opposition, Annica Gryhed, Jaana Tilles och Ann-Christine Furustrand, står ni solidariskt bakom invånarna i Täby, Vallentuna och Österåker eller viker ni er för partipiskan och vill stoppa Roslagsbanans utveckling?

Leif Gripestam (M), ordförande kommunstyrelsen, Täby

Michaela Fletcher (M), ordförande kommunstyrelsen, Österåker

Parisa Liljestrand (M), ordförande i kommunstyrelsen, Vallentuna

Vad tycker du? Skriv en insändare här!