”Du väljer vilka högtider du firar”

Jesus krucifix kyrka påsk genre
Många, även icke-religiösa, väljer att fira jul och påsk. Det är demokratiskt rättighet, menar insändarskribenten.

Hej du vän av  ”ny ordning”.  Jag tillhör de där kristna du pratar om som firar jul och påsk.

”Dags att avskaffa våra kristna högtider”

Nu är vi, skulle jag tippa, precis som du antyder, inte särskilt många som firar för att vi är så kallat religiösa. Enligt en undersökning av David Thurfjell 2015 var 63 procent av svenskarna medlemmar i Svenska kyrkan medan endast 23 procent av svenska folket tror att det finns en Gud.

Vi som firar jul, påsk och kanske midsommar också (jo, en del av oss väljer att fira Jesus kusin Johannes Döparen då) av kristna skäl är nog alltså inte särskilt många skulle jag påstå. Ändå väljer människor att fira jul och påsk – helt frivilligt.

De sätter en liten pojke i en krubba med halm på julen samtidigt som de delar ut sina klappar och de sätter färgglada fjädrar i riset (som Jesus gisslades med) när de njuter av innehållet i sina påskägg. Och de gör de som sagt helt frivilligt.

Staten och kyrkan skiljdes åt 1 januari 2000 och det finns inga som helst direktiv om att var och en i detta land måste fira så kallade kristna högtider. Det vore riktigt obehagligt tycker jag själv eftersom jag är för den religionsfrihet vi har i Sverige.

Religionsfrihet innebär att vi alla har frihet att både praktisera vilken religion vi vill men också förstås inte praktisera någon om vi föredrar det. Fiffigt va?

Det innebär förstås att du helt sonika kan börja fira vintersolstånd, ha sommartomte och höstdagjämningsfest så mycket du vill, även om vissa dagar visserligen skulle behöva en röd dag, såvida du inte tar egen semesterdag som de många människor som bekänner sig till andra religioner gör när de vill fira högtider som inte är rödmarkerade i kalendern.

Tyvärr får jag göra dig besviken när det gäller lucia för om en tittar lite närmare på henne visar hon sig otippat vara ett kristet helgon som ofta avbildas med ljus i handen. Men du får förstås kalla henne något annat om du vill. Vi lever i en demokrati med frihet att tro eller inte tro precis som vi vill. Fridens!

Åsa J