Västertorp får 
inte förslummas – agera när du ser ett brott

Öppen dörr till ingången till Västertorps tunnelbanestation från Västertorp centrum.
Insändarskribenten tycker att Västertorp var lugnare förr.
Insändarskribenten Simon Bartosz ingrep när tjuvar försökte sno cyklar i Västertorp. Nu vill han att fler ska våga agera mot brott i området.

Jag har bott på Snöflingebacken sedan 2004.

Västertorp och Hägerstensåsen har alltid varit en lugn och fin plats. När vänner och bekanta frågat mig så har det inte funnits mycket att anmärka på.

Hägersten har stått högt på listan av bilinbrott och klotter, men övrig brottslighet och normbrytande beteenden har inte existerat 
i större utsträckning – fram tills nu.’

Det slutade med att vi jagade in gänget i Lugnets parklek

Det började för några år sedan då butikerna i Västertorp hade problem med ungdomsgäng. Snatterier, buskörning med moped och klotter har ökat. Detta har eskalerat de senaste två åren och framförallt det sista året har ungdomarna hängt på södra sidan av t-banestation Hägerstensåsen, mot Västertorp. Inte bara helger och kvällar utan även under normal skoltid.

För en månad sedan konfronterade jag och en god vän två 18-åriga cykeltjuvar på Terrängvägen. Efter att de sprungit iväg från sin stulna cykel och bultsax, kom de tillbaka en liten stund senare med ett större gäng. Vi hade då polisen i telefonen som först sagt nej till att komma ut(!). Först när jag förklarade att vi kommer använda oss av lagenligt nödvärnsvåld med hjälp av bultsaxen om vi blev påhoppade, ”hittade” polisen mycket snabbt resurser att skicka.

Det slutade med att vi jagade in gänget i Lugnets parklek och att tio poliser kom till platsen.

Jag är en fullvuxen man som kan ta vara på mig själv inför yngre grabbgäng. Men de som bor här som inte är som jag? Hur tryggt och säkert känner dessa att området har blivit?

Jag tycker inte vi ska bara se på när förslumningen sker. Gör vad du vågar och kan. Reagera på något sätt.

Mitt initiativ är att starta en grannsamverkans grupp på Facebook, inspirerad av hur civilsamhället arbetar i andra kommuner runt om i Stockholm. Den heter ”Varning i Hägersten (Grannsamverkan)”.

Gå med i dag så kan vi som grannar på ett enkelt och snabbt sätt meddela varandra och polisen när det sker något brottsligt.

Simon Bartosz, Varning i Hägersten (Grannsamverkan)