Veckans Ris

Glaskross låg utspritt i barnens lektunnlar. Obs, gengrebild.
Glaskross låg utspritt i barnens lektunnlar. Obs, gengrebild.

Ett hjärtligt tack till de kreativa ungdomar som i veckan gav mig anledning att genomföra ett uppfriskande och krävande gympapass vid stora lekparken i Näsbygård. Passet bestod av en timmes work-out i det tolv meter långa tunnelsystemet, bestående av tre tunnlar som möts i mitten.

Bakgrunden till mitt gympapass var att jag sent på påskdagens eftermiddag befann mig tillsammans med två barnbarn på lekplatsen. Om man är tre år är det spännande att krypa igenom de mörka och lite pirriga tunnlarna. Om man är två år vill man gärna att mormor följer med.

Jag skickar in treåringen i en ingång och springer runt till en annan ingång med tvååringen för att dyka in i tunneln.

Förstå min förvåning när ingången och hela denna tunnelgren är täckt av glassplitter, allt från små sylvassa flisor till större glasbitar, en trasig flaskhals och en flaskbotten med vassa kanter.

Jag skriker till treåringen, redan inne i tunneln, att inte krypa mot mig, som om en treåring i en spännande tunnel är kontaktbar.

Efter att ha undersökt alla tre ingångar inser jag att dessa glasbitar och små glasflis omsorgsfullt och jämnt har fördelats igenom hela tunnelsystemet.

Ilskan kan vara en bra energikälla. Tidigt nästa morgon, klädd i oömma kläder med knäskydd runt benen och tjocka arbetshandskar, en ficklampa i varje ficka och en samling olika borstar ger jag mig iväg mot lekparken.

En smal, fem centimeter tjock målarpensel visar sig vara mest effektiv att borsta upp allt glass. Efter en timme kryper jag ut ur tunnlarna.

Om du hittar glas i en kommunal lekpark och inte känner för att borsta själv, kan detta anmälas till: rentsnyggt@taby.se

Polisen tar endast emot en skadeanmälan om blodspår finns och mirakulöst lämnade mina barnbarn inget blod efter sig trots bara händer.

Så tack till dessa energiska ungdomar för detta svettiga gympapass.

Judith Westerlund

Skriv en egen insändare här.