ANNONS

Insänt: Bra idé men fler lär inte få jobb

Arbetsförmedlingen
Att få fler Sollentunabor i arbete är viktigt, men det kräver att man beslutar om konkreta åtgärder, menar insändarskribenten.
ANNONS

”Majoriteten ville på senaste kommunstyrelsen ge kommunledningskontoret ett antal utredningsuppdrag i syfte att öka andelen Sollentunabor i arbete.

Det är i grunden bra.

Människor som kan jobba ska också göra det. Att ha ett arbete ökar individens självständighet, stärker individens förmåga att bidra till det gemensamma och ger många känslan av tillhörighet.

Med detta sagt kan vi tyvärr konstatera att endast ett av fyra uppdrag tydligt är formulerat för att leda till förbättringar på just arbetsmarknadsområdet.

Det är första att-satsen: ”redovisa samt analysera uppnådda resultat av de arbetsmarknadsåtgärder som Sollentuna kommun genomför idag”. Detta är bra, kommunen bör ständigt granska sig själv för att bli bättre i sina uppdrag gentemot invånarna.

Där tar dock förslagen slut gällande insatser att få fler Sollentunabor i arbete. Resterande att-satser tar endast utgång i att minska kommunens utbetalningar av försörjningsstöd. Det behöver i sak inte vara fel, men kommer knappast att leda till fler i arbete.

Man ska ”utreda hur vi utvecklar hembesöksverksamheten hos dem med försörjningsstöd” man vill ”se över nuvarande riktlinjer för bedömning av försörjningsstöd och sist men inte minst vill man ”utreda formerna för att införa en aktivitetsgaranti för de med försörjningsstöd” .

Vill man på allvar få fler i arbete kan ju fler sommarjobb, fler som lämnar gymnasiet med fullständiga betyg, mer satsningar på utbildning i vuxen ålder, ordna praktikplatser samt hjälpa till med matchning mellan företag och arbets-sökanden vara exempel på insatser.

Vi förstår majoritetens vilja att både få ut fler i arbete och minska utbetalningar av försörjningsstöd, men man bör då vara ärliga med att uppdrag främst rör det senare och inte det tidigare. En spade ska trots allt kallas en spade.”

ANNONS

Freddie Lundqvist (S)

Oppositionsråd

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.