ANNONS

Insänt: Bygg mera i Slakthusområdet

Borde rivas, anser skribenten.
Borde rivas, anser skribenten.
ANNONS

Snart ska stadsbyggnadsnämnden ta ställning till program för omvandling av Slakthusområdet till en ny, levande stadsdel med tusentals nya bostäder.

Självklart? Nja, risken är att man bygger betydligt färre bostäder än vad som är möjligt och motiverat, på grund av missriktad hänsyn till grumliga ”kulturintressen”. Det är nämligen vad förslaget innebär.

Att omvandla Slakthusområdet borde vara varje stadsplanerares dröm: nära city och perfekt kollektivtrafikläge.

Ändå föreslår man betydligt färre bostäder än vad som byggs på motsvarande områden. Orsaken: bland annat att man vill bevara en mängd av de gamla industrifastigheterna.

Självklart ska kulturhistoriskt intressanta byggnader bevaras och inlemmas i det nya bostadsområdet. De ger karaktär och förankring i områdets historia.

Men förslaget innebär därutöver att en rad andra byggnader ska bevaras. En av dem är Hjälpslaktaren 4, som jag känner väl till. Den har nämligen varit i familjens ägo sedan 1980-talet: en industribyggnad som vuxit och byggts om, utan någon arkitektonisk tanke.

I dag är fastigheten sliten och en rivningsplan godkändes på 1990-talet. På fastigheten kan cirka 250 nya bostäder byggas i perfekt läge, nära den tänkta t-baneuppgången. Men kontoret tycker att fastigheten ska bevaras.

Roger Mogert! Följer du tjänstemännens förslag säger du nej till omkring 250 nya bostäder på grund av grumliga kulturvärden. Dessutom försvåras utvecklingen av denna del av Slakthusområdet.

De otydliga förslag som kontoret har för fastigheten ser jag som ekonomiskt ogenomförbara. En missanpassad och sliten industribyggnad med lukt från korvfabrik och ljud från nattklubb kommer därför att stå kvar mitt i det som ska bli en attraktiv stadsdel att bo i.

ANNONS

Min uppmaning till dig, Roger Mogert, och till stadsbyggnadsnämndens övriga ledamöter blir: ta chansen att bygga bostäder på Stockholms bästa exploateringsbara läge!

Erik Dahlin, Ägare till Hjälpslaktaren 4

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.