ANNONS

Insänt: Gatumusikanter gör t-banan tryggare

ANNONS

En mer offentlig och mångfaldsrik plats än Stockholms tunnelbanenät går knappast att hitta. Här ryms alla och samsas om ett gemensamt mål.

Vi reser alla av olika anledningar, men under en kort tid delar vi ett gemensamt utrymme. Trots det så finns det i kollektivtrafiken idag en mängd outnyttjade ytor som är säkra platser för etablering av tillfälliga kulturyttringar.

Utan att behöva göra intrång på resenärers framkomlighet finns utrymme för en mängd kulturuttryck att samsas och erbjuda resenärer något mer än bara transporten från A till B.

Men synen på kultur och konst har varit alldeles för statisk.

Vi är övertygade om att en gatumusikant, en jazztrio, ett dansframträdande, ett litterärt samtal eller en konstnär som ges möjlighet att ställa ut, och varför inte sälja, sina tavlor, kan enkelt göra varje resa lite mer spännande och utvecklande.

Men vi kan även göra resan tryggare. Kan vi fylla döda ytor och göra dem till levande platser så kommer detta öka den generella attraktiviteten i kollektivtrafiken, vilket därmed också ökar säkerheten.

Liknande resonemang förde polisen på Södermalm fram, när de 2013 föreslog att man skulle spela klassisk musik under de sena timmarna vid Medborgarplatsens tunnelbana.

Tyvärr genomfördes aldrig förslaget och vi kunde därför heller inte mäta dess effekt. Vi behöver nu öppna upp den reglering som håller kulturen inlåst och passiv. Vi vill skapa ett mer aktivt, öppet och dynamiskt kulturliv i kollektivtrafiken.

Vi vill göra världens längsta konstutställning ännu längre, ännu öppnare och ännu djärvare och samtidigt erbjuda en mängd kulturutövare nya scener och en ny publik.

ANNONS

Gustav Hemming (C), regionplaneringslandstingsråd

Fredrik Lindstål (C), gruppledare i landstingets kulturnämnd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.