ANNONS

Insänt: Investera i Villa Skoga för framtidens kommuninvånare

"Insändarskribenten vill att kommunen stoppar rivningen av Villa Skoga. Det är det äldsta bevarade huset i Kungsängens centrum och har stort symbolvärde som tråd till traktens historia.
ANNONS

Har hört att kommunen planerar att riva Villa Skoga och bygga ett höghus på tomten.

Att det behövs fler bostäder är det väl inte många som tvivlar på. Och det byggs ju verkligen för fullt kring centrum nu och man har stora planer i trakten, som Tibble- och Rankhus-skogarna och på Stäksön. Men det finns även andra värden som är viktiga i det lokalsamhälle som nu växer sig tätare.

Ju fler som flyttar hit, ju fler är det som bör ges tillgång till sin nya hembygds historia. För att framtida kommuninvånare, som kommer från andra kommuner och andra länder, enkelt ska få del av den lokala historien är det nödvändigt att det finns konkreta bevarade spår i verkligheten som väcker nyfikenhet och eftertanke. Det är synnerligen torftigt att hänvisas till en bibliotekshylla.

Villa Skoga råkar vara det äldsta bevarade huset i Kungsängens centrum, därtill byggt av en namnkunnig politiker och folkskollärare på 1920-talet som liksom dagens politiker betydde mycket för samhällsutvecklingen. Villa Skoga har ett stort symbolvärde och är en av Kungsängens kulturtillgångar.

Idag finns det knappast några historiska påminnelser i det offentliga rummet i Kungsängens centrum. Inte ens utanför eller inne i kommunhuset, där man med stolthet borde presentera kommunens historia som en del i varumärket.

Kommunens politiker har nu ett utmärkt tillfälle att ge framtidens kommuninvånare en konkret tråd till traktens rika historia. Kommunen bör ta på sig de kostnader som erfordras för att förvalta det kulturarv som Villa Skoga representerar.

Genom de bostadsbyggen som nu sker och planeras kommer dagens kommunpolitiker med all rätt att gå till historien för att de satte fart på bostadsbyggandet. Risken finns emellertid att de – på samma sätt som Hjalmar Mehr förknippas med den kritiserade rivningen av Norrmalms gamla kvarter – även blir ihågkomna som de som förnekade framtidens invånare en kvarvarande länk till Kungsängens ursprung.”

Ulf Björkdahl

ANNONS
Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.