ANNONS

Insänt: Osant i tv om hyreshöjningarna

ANNONS

De som såg nyhetsinslaget i SVT där Tyresö Bostäders styrelseordförande Leif Kennerberg hävdar att Hyresgästföreningen är ansvarig för bostadsbolagets höjning av hyran undrar säkert vad det är Hyresgästföreningen sysslar med.

Nu är det inte så att Hyresgästföreningen bestämmer hyrorna. Hade det varit på det viset hade hyrorna legat still både för i år och förra året.

Hyresnivåerna är något som förhandlas mellan bostadsbolagen och Hyresgästföreningen. Som Leif Kennerberg mycket väl vet var Hyresgästföreningens ingångsbud i förhandlingarna en oförändrad hyra. Tyresö Bostäders bud var på 1 procent, något som Leif Kennerberg mörkar. Varför? Det kan vi bara spekulera i.

Men att Leif Kennerbergs agerande är populistiskt råder det inget tvivel om. Blir frågorna jobbiga – lägg skulden på någon annan.

Den största orsaken till att Hyresgästföreningen fick ner höjningen är den långsiktighet som det tvååriga avtalet ger.

Det ger trygghet både för våra medlemmar och för bolaget.

Hyresgästföreningen förhandlade även fram en överenskommelse om att påbörja arbetet med en översyn av hyresstrukturen. Syftet är att lägenheter med samma standard ska ha samma hyror. I dag varierar hyrorna kraftigt utifrån vilket år de är byggda.

Då detta är något som de boende ser positivt på skulle vi inte bli ett dugg förvånade om Leif Kennerberg tar på sig äran för det i sann populistisk anda.

Styrelsen/Förhandlingsdelegationen, Hyresgästföreningen Tyresö

ANNONS
Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.

Svar direkt: Men det var ju så det var

Hyresgästföreningen i Tyresö påstår att jag i ett tv-inslag den 4 mars sagt att Hyresgästföreningen är ansvarig för höjningen av hyran i Tyresö Bostäder.

För säkerhets skull har jag åter tittat igenom inslaget och kan konstatera att Hyresgästföreningens påstående helt saknar stöd.

Det jag säger är att vi gjort en överenskommelse om en höjning på 0,7 procent och att nivån var föreslagen av Hyresgästföreningen.

Precis så var det. Tyresö Bostäder föreslog 1 procent och som motbud fick vi 0,7 procent och det accepterade vi. Förstår inte hur detta uttalande kan vara populistiskt.

Tyresö Bostäders målsättning är bland annat att erbjuda prisvärda hyreslägenheter. Vi strävar efter goda relationer både med hyresgäster och Hyresgästföreningen. Vi kommer nu även att bygga så kallade SABO-hus för att hålla nere hyreskostnaderna.

Till detta skall läggas att intervjun omfattade uppskattningsvis 5–7 minuter ur vilket man klippte ut drygt 20 sekunder.

Leif Kennerberg (KD), ordförande Tyresö Bostäder

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.