ANNONS

Insänt: ”Riv Villa Skoga och bygg bostäder”

Det senaste från kommunen är att sälja Villa Skoga - en dålig idé tycker debattören.
Det senaste från kommunen är att sälja Villa Skoga - en dålig idé tycker debattören.
Insändarskribenten tycker att det är dags att släppa taget om det gamla och bygga för framtiden - och därmed riva Villa Skoga.
ANNONS

När riksdagsman Oscar Sjölander lät uppföra Villa Skoga år 1926 var det ett arkitektalt mästerverk, ett hus med väggmålningar, centralvärme, vatten- och avloppsledningar, uppvärmt garage; något liknande hade aldrig skådats i Kungsängen tidigare.

”Intressegrupper tycker istället att medborgarnas pengar ska användas för att renovera ett bostadshus”

Villa Skoga från år 1926 är dock ett minne blott. Flagnande väggar, underminerade trappor, läckande tak; det är bara några av de allvarliga problem som måste åtgärdas.

En upprustning av Villa Skoga skulle enligt kommunen kosta över 5 miljoner kronor. Pengar som skulle kunna användas till fler lärare, fler platser på kulturskolan, fler böcker på biblioteket. Men intressegrupper tycker istället att medborgarnas pengar ska användas för att renovera ett bostadshus. Det är klart att ett välbevarat hus från 1926 kan ha ett kulturvärde, men då är en förutsättning att det ska vara välbevarat, någonting som ingen kan hävda gäller Villa Skoga.Kommunstyrelsen har nu gått ut med en plan att sälja Villa Skoga, någonting som ingen egentligen vill. Intressegrupperna vill inte sälja Villa Skoga, och kommunens invånare skulle tjänas bäst av att riva huset och bygga bostäder på tomten.

I stället för att försöka få Villa Skoga att framstå som någon sorts drömhus med möjligheter till möten och aktiviteter, skulle kommunen och dess invånare tjäna på att inse att Villa Skoga inte var ämnat för – eller är lämpligt för – att hålla aktiviteter i. Det är ett bostadshus och en renovering kommer inte att ändra på det.

”Vi måste titta framåt och våga släppa taget om det som varit”

ANNONS

Den verkliga anledningen till varför intresseorganisationer vill bevara Villa Skoga är inte det faktum att huset byggdes av Oscar Sjölander, eller att det var ett av de första husen i Kungsängen; dessa är bara svepskäl. Den enda anledningen som finns att bevara huset är viljan att kunna titta tillbaka på det som varit.

Starka samhällen har aldrig byggts genom att titta tillbaka i tiden för inspiration, vi måste titta framåt och våga släppa taget om det som varit. Det är så vi bygger en stark kommun.

Ung med framtidstroANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.