ANNONS

Insänt: Tål Tyresö British Schools?

”Ska verkligen vem som helst kunna öppna skolor i Tyresö?” frågar insändarskribenten.
”Ska verkligen vem som helst kunna öppna skolor i Tyresö?” frågar insändarskribenten.
Läs svaret från barn- och utbildningsnämndens ordförande Ann-Christin Svensson (M) här.
ANNONS

Nyligen har barn- och utbildningsförvaltningen fått förfrågan från företaget British Schools om att få öppna ännu en engelskspråkig skola i kommunen. I sig kan det ju förstås anses vara en fråga som inte borde höja några ögonbryn, men vid en vidare titt så är det inte direkt okomplicerat. För när ordföranden i nämnden, Anki Svensson (M), ställer sig positiv till British Schools ansökan om att få etablera sig i Tyresö så öppnas en rad frågeställningar.

Dels hur hon tänker kring den överhängande risken för överetablering i kommunen och de sparkrav som är reella inom förvaltningen. Hur vill hon egentligen att det negativa elevunderlaget ska hanteras? Vilka skolor måste stänga? Hur många barn mister möjligheten att gå i en mindre skola med närhet till hemmet?

Men det som kanske väcker flest funderingar är vilken värdegrund och värderingar vi vill ska genomsyra vår skola. Ska värdeord som tolerans och öppenhet vara vägledande så bör man vara medveten om att en åklagare har öppnat upp en förundersökning för att utreda en av de två som äger British Schools för hets mot folkgrupp. Även om han så småningom kan bli friad så är de saker som han uttryckt i offentliga forum raka motsatsen till just hållningen om allas lika värde skolan måste vila på.

Anser Anki Svensson att islamofobi, funkofobi och ren rasism är värderingar som ska få tjäna på vårt skolsystem? Förhoppningsvis inte, men då måste man ju också ställa sig frågan varför hon vill tillåta dessa värderingar att få verka och tjäna pengar inom vårt skolsystem.

Förhoppningsvis hade hon inte koll på att British Schools ägare, men då måste man också ifrågasätta kontrollsystemet. Ska verkligen vem som helst kunna öppna skolor i Tyresö, utan att Anki Svensson har den blekaste aning om vem personen är och vad hen står för?

Hur länge ska Tyresös skolor stå under effektiviseringskrav på grund av överetablering? När är rimlighetens gräns nådd inom kommunen?

Christoffer Holmström

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.