Jag bekämpar fusket – även om du slår mig

tunnelbanespärr, tunnelbana, sl, sl-kort, reskassa, kollektivtrafik, planka, plankare,

Öppet brev till dig som slog ner mig i spärren vid södra ingången på Sollentuna station på kvällen den 1 april.

Du tog rygg på mig och trängde dig in genom spärren samtidigt som jag gick igenom. Du sa att jag inte fick röra dig och hoppades att ”någon” såg att jag ändå gjorde det. Det hindrade inte att du valde att slå ner mig mitt på golvet bara för att jag protesterade mot att du inte ville betala för din resa. Man kan ju alltid hoppas att samma ”någon” såg att du slog ner mig.

När du kom ut på perrongen skrek du visserligen att du hade betalat men det tror jag inte på. Varför då bryta dig in som du gjorde?

Jag kan tala om för dig och alla andra som gör likadant som du att jag kommer aldrig att acceptera att ni ska åka med kollektivtrafiken utan att göra rätt för er. Aldrig över min döda kropp! Du kommer att få många chanser att slå ner mig igen, för betala för sig, det ska du göra.

Visserligen skulle jag vilja höra om politikerna tycker att det är min sak att bekämpa ditt fusk­åkande. Men nu är det så att vi har det biljettsystem och de spärrar som vi har och det ger tyvärr dig och andra, som inte vill betala för sig, alldeles för stora möjligheter till fuskåkande. Även om andra struntar i det så tänker jag visa att jag har civilkurage.

Jag tänker bekämpa fuskåkandet. Jag vill nämligen att alla ska göra rätt för sig. Även om det så blir det sista jag gör. Om det fanns fler trafikanter med civilkurage, fler som bekämpar fusket då skulle vi inte ha så mycket fusk och biljetterna kunde vara billigare. Det satt ju folk både i spärren och på bänkarna i biljetthallen i Sollentuna. Varför var det ingen som reagerade?

Varför var inte reaktionerna större? Varför var det ingen som ingrep? Är det så illa ställt i vårt samhälle att man utan vidare kan slå ner någon och sedan bara promenera därifrån?

En resenär som gör rätt för sig

Skribenten slogs ner av en misstänkt fuskåkare på Sollentuna station. Personen på bilden är inte den som skrev texten.arkivbild

Jag tänker bekämpa fuskåkandet. Jag vill nämligen att alla ska göra rätt för sig. Även om det så blir det sista jag gör.