ANNONS

”Jag vill inte åldras i Sollentuna”

Insändarskribenten har arbetat många år inom hemtjänsten och är kritisk till ständiga besparingar, bland annat på minskad tid för exempelvis städning och matlagning.
ANNONS

För några år sedan sade jag ofta: ”när man blir gammal ska man bo i Sollentuna”. Tyvärr är den tiden förbi.

Jag arbetade i nio år som vårdbiträde i kommunens hemtjänst. Sedan fem år är jag underleverantör för en annan hemtjänst.

Tidigare var vår kommun generös med tider till de gamla och det gick lätt att få tag på en biståndshandläggare.

Jag har en gammal dam som bor i ett tvåvåningshus, som för en månad sedan ramlade ner för trappan. Hon kunde ha slagit ihjäl sig, men klarade sig med stora blåmärken. Hon behövde mera hjälp. Vi sökte hennes biståndshandläggare genom att ringa växeln, men blev kopplade till kontaktcenter som sedan mejlar till personen, som inte hörde av sig – på fyra veckor.

Nu fick kunden mera hjälp ändå, med risk för att vi inte skulle få betalt.

En annan handläggare sökte jag lika länge utan resultat. Jag har ringt runt till sju olika hemtjänstbolag, alla säger likadant, det är hopplöst att få tag i en person direkt. Det spelar ingen roll att det kan vara angeläget.

Nu ska kommunen dra ner på städtiden. Två rum och kök har varit 90 minuter. Nu ska det dras ner till en timma, vad ska vi sluta göra?

Det dras ner på dubbelbemanning på en kund som är hotfull, tafsar, gapar och skriker. Handläggaren har ju träffat kunden, och då har han varit jättetrevlig.

De har dragit ner måltiden från 45 minuter till tio minuter. Vem lagar mat på tio minuter?

ANNONS

En annan kund som har en svår sjukdom har dessutom fått en hjärntumör. Vi ansökte om mera tid då allting tar mycket lång tid, då ville de ha en motivering varför. Dessutom behöver vi vara två, för kunden blir aggresiv på resan till sjukhuset men kan inte åka själv. Så kunden lär väl inte få någon behandling för ingen vågar åka ensam med hen.

Men allt det bryr sig inte kommunen om – nu ska vi spara pengar på bekostnad av dem som byggt upp vår kommun.

G SÖDERBERG

Fakta

Vill du säga din åsikt? Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte? Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton! Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.