ANNONS

”Järfälla växer – då krymper biblioteken”

Bibliotek. Genrebild.
Varför krymper biblioteket, undrar insändarskribenten?
Insändarskribenten saknar det gamla vardagsrum som biblioteket upplevdes som tidigare och undrar varför bibliotekets yta minskar, när Järfälla växer.
ANNONS

Järfälla och Jakobsberg växer så det knakar. När då huvudbiblioteket i Jakobsberg byggs om förväntar man sig att också biblioteket ska bli större för att kunna ta emot fler besökare.

Men vilken besvikelse! Biblioteksytorna minskar, enligt uppgift med 300 kvadratmeter.

Nu är vi tillbaka ungefär till de ytor biblioteket hade innan den senaste ombyggnaden från början av 90-talet. Antalet böcker och bokhyllor verkar ha reducerats med hälften.

Hembygdsmuseets samlingar har tagits bort, liksom det lilla Koffsanmuseet.
Dessutom, ack så tråkigt och sterilt med kall färgsättning och belysning, nakna väggar och tomma ytor. Det påminner mer om en väntsal än om ett bibliotek.

Nu upptäcker man vad som gör ett bibliotek – nämligen böckerna och bokhyllorna och detta präglar inte alls det nya biblioteket.

Visst har e-böcker och ljudböcker kommit till, men de finns bara på nätet och har ingalunda totalförändrat läsarvanorna. Att botanisera i hyllorna och hitta något som man aldrig hade tänkt eller vetat att det fanns, att stimulera läslusten genom att bläddra och fastna för något och låna hem, det blir ett minne blott.

Nya medier är viktiga och ska naturligtvis tillhandahållas av biblioteken, men den fysiska boken kommer alltid att finnas.

Den borde ha en betydligt större plats i det ombyggda biblioteket i Jakobsberg.

Dock ska sägas att tråkigheten inleddes för flera år sedan då entrén ändrades, informationsdiskar flyttades med mera – men att det skulle bli så här trist kunde man inte föreställa sig.

ANNONS

Oj vad jag saknar det hemtrevliga, besöksvänliga vardagsrum som det gamla biblioteket var!

Biblioteksvän

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.