”Järfälla allt mer likt en soptipp”

Läsaren Fredrik Grufman tycker nedskräpningen av skogarna gått för långt. (Genrebild)
Läsaren Fredrik Grufman tycker nedskräpningen av skogarna gått för långt. (Genrebild)
Bildäck, bilvrak, oljetunnor och enorma mängder kläder – det är något av det man möts av om man går ut i Järfällas skogar. Nu är det upp till både politiker och tjänstemän att ta ett krafttag mot nedskräpningen. Det skriver Järfällabon Fredrik Grufman i en insändare.

Det som döljs i snö kommer fram i tö. Ett uttryck som gäller även i år.

Mängden skräp och avfall på allmän plats i Järfälla är obeskrivbart stor. Eftersom jag själv ordnat en hel del skogsstädningar där frivilliga Järfällamedborgare hjälpt till att röja upp skräp vågar jag påstå att jag tyvärr har fått rätt bra koll på hur illa ställt det är, och det är illa.

100-tals bildäck, bilvrak, oljetunnor, schaktmassor, enorma mängder kläder, tält, lastpallar, avföring och matförpackningar – det är vad man hittar.  Nästan alla Järfällas skogar är skräpiga, få är besparade, och det förefaller inte finnas något stopp på tillförseln.

”Kommunledningen tagna på sängen”

Det finns gott om ljusskygga individer i kommunen som drar ut skräp i skogen för att bara lämna det där.

Efter maktskiftet i kommunen har nuvarande kommunledning blivit tagna på sängen över vilket skick de fick ta över naturen i, och det kan jag som skogsstädare vidimera. Mycket av skräpet har legat många år. Detta är gamla synder som tidigare styre inte brytt sig om.

Nu är det upp till både politiker och tjänstemän att vända utvecklingen och ta ett långsiktigt krafttag mot nedskräpningen. Alla tillgängliga personella resurser bör sättas in.

Kommunen bör även överväga att  villkora försörjningsstöd mot kommunal arbetsplikt givet att de fysiska förutsättningarna finns hos bidragstagaren.

Nedskräpningen måste få ett slut nu!