ANNONS

”Kampen mot de fattiga hårdnar”

Bygge Rissneleden Skanska ger bort månadsavgift och SL-kort till dem som köper
Nybyggda lägenheter är för dyra för undersköterskor och butiksbiträden, anser Leffe.
Leffe tycker att det byggs för lite bostäder åt folk med vanliga yrken.
ANNONS

Det byggs för lite i Stockholm. Byggandet hade gått ner till drygt 8 000 påbörjade lägenheter 2018. Tyvärr är dessa lägenheter också för dyra för vanliga undersköterskor och butiksbiträden också.

Nu ser vissa partier sin chans att vräka undan lite fler fattiglappar genom att marknadsanpassa allmännyttan. Själva ser de det snarare som sanering i biståndet, det vill säga de fattiga, ensamstående kvinnor med usla pensioner eller människor med dåliga eller otrygga anställningar skall förflyttas ur allmännyttans förträffliga boendeform någon annanstans.

Allmännyttan fungerar bra. Visst är kön lång men det är fortfarande möjligt för folk med sämre inkomster att bo där. Nu har allmännyttan höjt takten på hyreshöjningarna. Två hyreshöjningar om året kan det vara. Den senaste var på 2,35 procent. Beståndet ska ombildas, säljas eller marknadsanpassas. Någon annat finns inte.

Vad ont har allmännyttan gjort? Den ger snällt 1–2 miljarder kronor årligen till Stockholms kommun, uppenbarligen för lite. Allmännyttan har räddat många fattiga och enklare människor från att lägga sina sista slantar till skrupelfria fastighetsägare. Allmänyttan har skapat en viss social ordning i samhället som den nuvarande politiska majoriteten vill ta bort.

Vill kommunen ha trångboddhet och ökad segregation, eller vill de att vanliga undersköterskor och pensionärer ska betala hälften av lönen i hyra och så minska köpkraften kraftigt. Det kommer att leda till att svagare affärer får slå igen.

Höja hyran i allmännyttans bostäder och butiker verkar vara det som vi kan vänta oss med tomma affärer och ökad social missär som följd.

Detta är riktig dålig start för många stockholmare och en mycket dålig politik.

Leffe

ANNONS